Guy Peeters (foto archief).
BELGA/WARNAND

Oud-voorzitter raad van bestuur VRT: "Voorzitter Van den Brande had andere leden rapport over conflict moeten tonen"

De voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, Luc Van den Brande (CD&V), had het rapport van de bemiddelaar over het conflict in het directiecomité aan de andere leden van de raad van bestuur moeten laten zien. Dat zegt Guy Peeters (SP.A), die van 2000 tot 2010 voorzitter van de raad van bestuur was, in "De wereld vandaag".

Enkele weken geleden kwam een conflict binnen het directiecomité van de VRT aan het licht. CEO Paul Lembrechts had om het ontslag van directeur Peter Claes gevraagd, maar de raad van bestuur ging daar niet op in.

Om het conflict op te lossen stelde de raad een bemiddelaar aan, maar die boekte geen resultaat. Hij bezorgde zijn rapport aan Van den Brande, die mondeling verslag uitbracht bij Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V). Die ontsloeg Lembrechts deze week. De rest van de raad van bestuur kreeg het rapport niet te zien. 

"Over het feit dat Van den Brande de minister alleen mondeling inlichtte valt niets te zeggen. Dat is de verantwoordelijkheid van de minister en de Vlaamse regering", zegt Peeters. Dat de rest van de raad van bestuur het rapport niet kreeg is wel niet normaal, vindt hij. 

"Men heeft dat rapport met veel heisa aangekondigd. Dat ging een oplossing brengen. En plotseling zien we de minister zeggen dat dat rapport voor hem niet relevant is. Dat is bizar, maar het is zijn goed recht.  Al lijkt het mij toch logisch dat als je minister bent, je dat rapport toch eens wil bekijken voor je iemand ontslaat", zegt Peeters.

"Maar dat rapport ging over meer, ging over de interne relaties binnen het directiecomité, dus waarschijnlijk ook over de andere persoon in kwestie. Op dat moment is het totaal niet logisch dat de leden van de raad van bestuur geen inkijkrecht in dat rapport hebben gekregen." Die leden zouden dat inkijkrecht moeten eisen, vindt Peeters, omdat het over meer ging dan de figuur van Paul Lembrechts. 

In het kader van de aankomende onderhandelingen over de nieuwe beheersovereenkomst tussen de VRT en de Vlaamse regering is het belangrijk dat de directie en de raad van bestuur cohesie (samenhang) tonen, zegt hij nog. "Wat je nu ziet, is dat het omgekeerde is bereikt. Ik begrijp niet dat de raad van bestuur zich dat niet realiseert en de grote verantwoordelijkheid die ze draagt niet beseft", besluit Peeters. 

Meest gelezen