10 jaar geleden: "Toon toch enig respect en trek je broek op!"

Zijn auditie in "American idol" wordt nog altijd beschouwd als een van de opmerkelijkste en meest hilarische ooit. De toen 62-jarige Larry Platt zette 10 jaar geleden dan ook een eigenzinnige versie neer van zijn eigen bedachte lied "Pants on the ground", waarbij hij al zingend, rappend, dansend, inclusief een paar valse hoge noten, jongeren aanmaande hun broek op te trekken. "Ik heb het akelige gevoel dat dit wel eens een hit zou kunnen worden", reageerde een verbijsterde Simon Cowell na Platts auditie, terwijl de andere juryleden het in hun broek deden van plezier. Enkele uren nadat de auditie op tv uitgezonden was en de beelden op sociale media gedeeld waren, was er geen houden meer aan. Zijn auditie werd intussen miljoenen keren op YouTube bekeken.

Ook al behoorde Platt, die zichzelf graag 'general' noemt - een bijnaam die hij kreeg door zijn inzet voor de burgerrechtenbeweging in de VS, Platt stapte zelfs mee in demonstraties aan de zijde van Martin Luther King -, niet tot de groep van gegadigden om zijn talent te tonen, omdat hij al zo oud was, toch mocht hij voor de 4 juryleden van "American idol" zijn kunnen in augustus 2009 tonen. Die beelden werden door tv-zender Fox midden januari 2010 uitgezonden. Een volgende ronde zat er voor Platt niet in, maar wereldberoemd werd hij wel:

Larry Platt: "Ooit zat ik op de trappen van een rechtsgebouw toen ik een man met een kinderwagen zag voorbijkomen, met een babyflesje in zijn mond en een broek die bijna op de grond hing. Dat was de directe aanleiding voor "Pants on the ground"." (Bankrate, maart 2010)

"Ik zag de onderbroek van een jongeman. Ik vond dat zo respectloos, dus wilde ik hem voor schut zetten in een lied. Te denken dat ik samen met Martin Luther King zo gestreden heb, om die jongeman dan zo te zien rondwandelen, met zijn broek op de grond. Trek die broek op!" (AP, januari 2010)

"Wat ik wilde aanklagen was het feit dat er van die jongeren rondhangen die geen enkel respect tonen voor onze samenleving, met hun achterkant halfbloot. Trek in godsnaam die broek toch op, man." (Hype Radio, januari 2010)

Ik ben het beu dat men me zegt dat er geld te rapen valt, want ik merk daarvan niets

Maar het succes smaakte niet alleen zoet, omdat Platts nummer veelvuldig door diverse artiesten gekopieerd werd. Er doken bovendien gadgets op met verwijzingen naar "Pants on the ground".  Tot groot ongenoegen van Platt: "Ik besef dat dit helemaal geen nieuw lied is, want ik zing het al 5 jaar. Maar nu is het zover gekomen dat iedereen mijn werk steelt. Is er misschien een tekstschrijver die me kan helpen dit te regelen? Want voor mij is "Pants on the ground" meer dan zomaar een liedje. Het is het antwoord op een van mijn frustraties. Nee, ik moet iemand die de wet kent vinden, waardoor de oorspronkelijke bedoeling van het lied niet verloren zal gaan. En het meer doet dan alleen maar mensen entertainen." (Fox News, januari 2010)

"Men brengt allerlei versies op de markt, maar ik heb nog geen cent gezien. Ik laat advocaten nu uitzoeken hoe ik alsnog royalty’s kan opeisen. Ik ben het beu dat men me zegt dat er geld te rapen valt, want ik merk daarvan niets. Denk maar aan de 'ringtones' die van mijn nummer gemaakt zijn. Er is zelfs sprake van miljoenen dollars die ik misloop. Je moet je hoofd erbij houden in de muziekbusiness." (Bankrate)

"Eigenlijk voel ik me er niet zo goed bij dat mijn liedje overal opduikt en dat anderen er geld mee verdienen. Het is niet leuk dat zij er iets aan verdienen, terwijl ik er juist niets aan verdien. Zij worden er rijk van, ik niet. De Minnesota Vikings (american footballploeg, red), die het nummer ook gezongen hebben, hebben me wel betaald. Tijdens een optreden in Las Vegas heb ik ook een vergoeding gekregen. Dat is de juiste manier van handelen. Maar van die versies op iTunes, daar heb ik nog niets van ontvangen." (Bankrate)

Een maand na de auditie werd een 'officiële' versie van het nummer door American King Music gelanceerd, gebaseerd op een opname die al dateerde van 2002. Zonder toestemming van Platt, zo zou later blijken. Het nummer raakte zelfs in de Billboard-hitparade. Platt zelf zou daarna dan weer beschuldigd worden het nummer gestolen te hebben van The Green Brothers.

Toch bleef Platt achter zijn eigen versie staan: "Ook al proberen sommigen mijn lied te stelen, niemand van hen kan het alvast zingen op de manier dat ik het doe. En zo zal ik het ook blijven doen." (AP)

Cultuurwebsite Complex besloot in januari 2016 alvast dat het leven van Platt intussen veel rustiger geworden was, "maar dat zou wel eens alles te maken kunnen hebben met het feit dat jongeren intussen hun broeken weer optrekken. Iets waarvoor Platt misschien zelf verantwoordelijk geweest is." Zelfs Justin Bieber gaf ooit toe dat hij één ding van Platt geleerd heeft, namelijk "het dragen van een broeksriem".

Meest gelezen