Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Sarah Gordon Goddard

Elke week laat onze correspondent in de VS een gewone Amerikaan aan het woord. Soms zijn ze wit, soms zijn ze zwart, geel of bruin, of nog anders gekleurd. Maar wel allemaal Amerikaan. Deze week: het verhaal van Sarah Gordon Goddard.

Sarah Gordon Goddard is 30 jaar. Ze woont en werkt in Richmond, Virginia. Goddard is actief in de digitale reclamewereld. Haar échte passie is het verhandelen van antiek. Ze noemt zichzelf een millennial antiekhandelaar.

Sarah is een typische Zuidelijke jonge vrouw. Ze is gek op het Zuiden, de geschiedenis, haar grote familie. Met haar 40 neven en nichten viert ze verjaardagen, gaat ze naar basketwedstrijden, en gaat ze op vakantie. Ze geeft graag feestjes voor onbekenden. Nieuwe mensen leren kennen, is haar ding.

Richmond was de oude hoofdstad van de Geconfedereerde Staten van Amerika. Er staat zelfs nog een alternatief Witte Huis in het centrum, uit de tijd van president Jefferson Davis tijdens de Burgeroorlog. Richmond was ooit de bakermat van de bloeiende tabaksteelt in de VS.

Sarah Gordon (dubbele voornaam) is erg christelijk, gaat bijna elke zondag naar de kerk. "I couldn't live without the Lord", zegt ze. Politiek zou ze nooit voor een kandidaat kunnen of willen stemmen die voor het recht op abortus is, zegt ze. Religie is voor haar een breekpunt. Haar vriend moést ook een christelijke jongen zijn, en groot, zoals vele jonge mannen in het Zuiden. 

Ooit woonde en studeerde ze in New York, maar na haar afstuderen kreeg ze snel heimwee en kwam ze prompt terug naar Richmond. Dit is haar plek: de koloniale architectuur, de rust, de mensen, en haar hondje Petey, de pitbull.

Oog in oog met Sarah Gordon Goddard.

Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan

VRT-correspondent Björn Soenens komt op zijn reportagereizen dwars door Amerika veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn of haar verhaal en onze man tekent dat verhaal graag op. De korte video's (gefilmd door Daan Wallis) over al die verschillende Amerikanen vormen steeds meer een staalkaart van Amerika: een doorsnee van die enorme diversiteit aan mensen. 

Hoe staat het land ervoor? Wat denken gewone Amerikanen? Waar dromen ze van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? Terwijl ze recht in de camera kijken, vertellen ze wie ze zijn, en waar ze vandaan komen. Ze worden lukraak op straat aangesproken. Hun openhartigheid is vaak verbazingwekkend. Hun verhalen vormen een echte volksgeschiedenis van de VS. Over hoe het leven voor hen écht is. 

Meest gelezen