Audi Vorst schrapt 145 interimcontracten omdat batterijleverancier niet kan volgen

De directie van Audi Brussels heeft de vakbonden laten weten dat ze in de komende dagen en weken de contracten van 145 interim-medewerkers zal beëindigen. Bij Audi in Vorst bij Brussel wordt de elektrische e-tron gebouwd. Net voor nieuwjaar werd de productiecapaciteit van de fabriek nog vergroot en werd er nog extra personeel aangetrokken en opgeleid.

"Door het succes van elektrische auto's bij vele merken, kan de leverancier ons niet meer batterijen leveren, "zegt Patrick Debast van de vakbond ACV.  “De directie heeft haar productieprogramma moeten herzien. Wij hebben daarover gisteren met de directie samen gezeten. "

"Het probleem vloeit voort uit een tekort aan modules om de batterijen te assembleren. De leverancier van de batterijen kan een groot aantal batterijen niet leveren. Nochtans was voorzien om dit jaar onze capaciteit op te drijven omdat er meer vraag is naar elektrische auto’s. Maar omdat ook andere merken meer elektrische wagens maken, kan de leverancier ons niet meer dan 4.000 batterijen leveren."

"Er zijn contacten met andere leveranciers van batterijen maar zelfs als dat in orde komt, dan zal dat maar een oplossing zijn voor de tweede helft van dit jaar. "

In reserve

Als het probleem niet opgelost wordt, moeten er misschien nog meer interimcontracten opgezegd worden. Zo'n tweede golf zou het totaal aantal opgezegde contracten kunnen doen oplopen tot 250.  "De interim-medewerkers van wie het contract beëindigd wordt, zullen opgenomen worden in een reserve om eventueel later weer opgeroepen te worden," zegt Debast.

Een vergadering tussen de directie van de Brusselse fabriek en de vakbonden is woensdag gepland. De vakbond wil er de directie een werkzekerheidsgarantie vragen tot 2025, om het personeel gerust te stellen.

300 leveranciers

De woordvoerder van Audi Vorst  laat weten dat er voor de bouw van de elektrische e-tron en samengewerkt wordt met meer dan 300 leveranciers, hetgeen complex is en soms leidt tot onverwachte situaties.

De productie had dit jaar moeten stijgen ten opzichte van vorig jaar, en de directie had daarop geanticipeerd met het personeelsbestand. Maar omdat de productie niet opgevoerd wordt, is dat extra personeel voorlopig niet nodig.

Meest gelezen