Videospeler inladen...

China neemt drastische maatregelen tegen coronavirus, België verhoogt waakzaamheid

Volgens de Chinese overheid is het aantal doden door het nieuwe coronavirus gestegen tot 26 en zijn meer dan 800 mensen besmet. Er komen drastische maatregelen: tientallen miljoenen mensen zitten in quarantaine in acht steden en het toerisme is stilgelegd. Sites zoals de Grote Muur zijn voorlopig niet meer toegankelijk. Ook de Belgische overheid houdt zich paraat en verhoogt de waakzaamheid.

Het aantal besmettingen is met bijna 200 patiënten gestegen tot meer dan 800 en er zijn nu al zeker 26 mensen overleden. De meeste mensen zijn vooralsnog besmet geraakt in de provincie Hubei, waarvan de miljoenenstad Wuhan de hoofdstad is. Daar dook het virus voor het eerst op, maar er zijn nu ook -zij het meer bescheiden- besmettingen vastgesteld in de meeste delen van China. Intussen zijn verregaande maatregelen genomen om het virus in te dijken.

Ons ministerie van Buitenlandse Zaken raadt niet-essentiële reizen naar de provincie Hubei af. Reizen in de rest van China kan wel. Nog volgens Buitenlandse Zaken verblijven er elf Belgen in de getroffen regio Hubei, waarvan twee in Wuhan. De Belgische ambassade heeft al die mensen een e-mail gestuurd met waarschuwingen en tips. In het bijzonder ontraadt Buitenlandse Zaken het bezoeken van dierenmarkten, het eten van rauw vlees en contact met zieke mensen, en BZ raadt ook aan om het contact met levende en dode dieren te vermijden. 

We verwachten niet dat het virus in ons land opduikt, maar je kan het niet 100% uitsluiten. We willen zo goed mogelijk voorbereid zijn

Jan Eyckmans, FOD Volksgezondheid

De FOD Volksgezondheid heeft vandaag ook richtlijnen verstuurd naar alle Belgische artsen en ziekenhuizen. Daarin wordt uitgelegd hoe ze een patiënt die mogelijk besmet is met het virus kunnen herkennen, en wat ze in dat geval moeten doen. "We verwachten niet meteen dat het virus ook in ons land opduikt, maar je kan het nooit 100% uitsluiten", zegt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid. "En dan is het belangrijk dat alle artsen in ons land weten wat ze moeten doen."

Bekijk hier het verslag over de brief van Volksgezondheid (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

(Lees verder onder de twee kaarten van de gebieden met besmettingen)

In Wuhan begon de lockdown op donderdag: mondmaskers zijn verplicht, het station en de luchthaven zijn gesloten, er is geen ferrydienst, en metro en bus rijden niet. Inkomende voertuigen worden door de politie gecontroleerd, maar de wegen werden wel niet afgesloten.

Bewoners van Wuhan liepen ook massaal naar supermarkten om voorraden op te slaan, en stonden in lange rijen aan te schuiven om brandstof te kopen. In minstens acht andere steden in de provincie Hubei is het openbaar vervoer stilgelegd. Meer dan 40 miljoen mensen zijn zo in een quarantaine geplaatst.

Het is nog niet duidelijk hoe lang de quarantaines zullen blijven duren. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het de eerste keer dat zo'n grote quarantaine wordt gebruikt als gezondheidsmaatregel. "Op dit punt kunnen we nog niet zeggen of die zal werken of niet", klinkt het. 

De provincie Hubei heeft ook aan de centrale overheid meer geld gevraagd om het virus te bestrijden. Er wordt intussen een gloednieuw ziekenhuis uit de grond gestampt in de rand van de stad Wuhan. Dat zou maandag klaar moeten zijn. Er zouden 1.000 patiënten terechtkunnen.

Vandaag zijn nieuwe maatregelen aangekondigd. Zo moeten Chinese reisagentschappen alle groepsreizen in binnen- en buitenland opschorten. Drukke toeristische sites zoals de stukken Grote Muur bij Badaling en de tombes van de Ming-keizers (1368-1644) ten noorden van Peking zijn gesloten, net als de "Verboden Stad" (vroegere keizerlijke paleis in Peking) en Disneyland Shanghai. Peking en Shanghai raden mensen die in Wuhan geweest zijn en terugkeerden, aan om 14 dagen thuis te blijven.

De meeste winkels zijn gesloten en op straat zie je ook amper voetgangers
Leen Vervaeke, correspondent in China

"De stad is vandaag zo goed als verlaten, er rijden wel nog wat auto's, maar dit is niets in vergelijking met het gebruikelijke verkeer, in Wuhan staan meestal files", vertelt Leen Vervaeke, correspondent voor VRT NWS in China. Ze is momenteel in Wuhan.

"De meeste winkels zijn gesloten, op enkele supermarkten na. Op straat zie je ook amper voetgangers. Degene die je ziet, zijn ook erg gehaast, ze willen duidelijk zo weinig mogelijk tijd doorbrengen in de buitenlucht, want ze zijn bang voor besmetting."

Bekijk hier het verslag van correspondente Leen Vervaeke in "Het Journaal" (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Al 26 doden

Intussen is het dodental opgelopen tot 26. 23 daarvan vielen in de provincie Hubei. 2 anderen werden geveld door het virus buiten de broeihaard van het virus, waarvan een op 1.800 km van Wuhan, nabij de grens met Rusland.

Treinreizigers uit Wuhan worden gecontroleerd in de provincie Zhejiang, 23 januari 2020.
AFP or licensors

Ook in andere landen zoals Japan, de VS, Thailand , Zuid-Korea, Taiwan, Singapore en Vietnam zijn al  gevallen van het virus ontdekt. De regeringen van Japan en Zuid-Korea lieten vannacht weten dat in hun land er elk 1 besmette patiënt is bijgekomen. In de twee landen zijn er nu twee besmettingen elk bekend. Ook in de Verenigde Staten is er een tweede geval van besmetting bevestigd. Het zou gaan om een vrouw die is teruggekeerd uit Wuhan.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelde donderdag na crisisberaad het nog te vroeg te vinden om de uitbraak van het Chinese coronavirus uit te roepen tot internationale noodsituatie. De beslissing kan zorgen dat er meer geld vrijkomt voor de bestrijding van het virus, maar kan ook betekenen dat er restricties komen op handel en reizen. 

"Dit betekent niet dat we de zaak niet serieus nemen", zei directeur-generaal van de WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, "we volgen de situatie elke minuut van elke dag op". De Chinese president Xi Jinping heeft gezegd dat samenwerking met de WHO een absolute prioriteit is.

Herbekijk hieronder de analyse van Aziëkenner Stefan Blommaert in "Het Journaal", en de journaalreportage over het coronavirus:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen