Campo & Campo

Chinese leeuwendansen of wegdromen met Panamarenko? Dit heeft het weekend voor u in petto

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Jommeke mag met pensioen!

Bent u een Jommekesfan (geweest)? Goed nieuws! Vanaf dit weekend kan u gratis naar de expo "65 jaar Jommeke", waar met (originele) tekeningen het verhaal van de jarige stripheld wordt verteld. 

Het districtshuis in Wilrijk stelt de komende vier weken ruimte ter beschikking, als eerbetoon aan Jef Nys, die precies in dat deel van Antwerpen Jommeke voor het eerst op papier zette, 65 jaar geleden.

In het weekend is de expo enkel te bezoeken op zaterdag, van 10 tot 17 uur, in de week tijdens de openingsuren van het districtshuis. Wist u al bijvoorbeeld dat Jommeke bijna Seppeke was geworden? Voor hun verjaardag dook VRT NWS in de geschiedenis van Jommeke en zijn vriendjes, dat leest u hier. Heerlijk nostalgisch. 

Hommage aan een dromer

We blijven nog even in Antwerpen. In Berchem bij Campo en Campo is sinds dit weekend een hommage aan Panamarenko te zien. Die tentoonstelling was bedoeld als verjaardagstentoonstelling, maar Panamarenko heeft z’n 80e verjaardag helaas niet gehaald. 

De kunstenaar is niet meer, de kunstwerken blijven leven. Er zijn niet alleen installaties, maar ook prachtige tekeningen te zien. Opgelet: er zijn twee prijzen, het is een paar euro duurder in het weekend. Maar zet het toch maar in de agenda, de expo loopt nog tot 22 maart.

Ontdek hieronder al enkele kunstwerken die te zien zijn tijdens de expo:

Video player inladen...

Gelukkig Lentefestival!

Waar u vandaag helemaal gratis van kunt genieten, is het Chinees nieuwjaarsfestival. Het coronavirus houdt in China miljoenen mensen binnen, maar daar zal je in de straten van de Chinese wijk in Antwerpen weinig van merken.

De leeuwen zullen dansen, tussen 13 en 17 uur, vlakbij het Centraal Station. Er is een nieuwjaarsmarkt op het De Coninckplein, waar u bijvoorbeeld kan zien hoe iemand kalligrafeert. Alle clichés op een hoopje, maar op een dag als vandaag, mag dat.

Bekijk hieronder hoe het er aan toe ging in 2018:

Video player inladen...

Cultuurmarathon in Sint-Niklaas

In Sint-Niklaas staat De nacht op het programma, een gratis kunstenfestival dat zaterdagmiddag om 12 uur begint en eindigt op zondagmiddag, 24 uur later.

Zelfs als u 24 uur blijft, zult u nog moeten kiezen, uit 100 (!) performances! U kan naar de film, er zijn burleske dansen, optredens van opkomend talent, maar ook klassiek, met werk van Beethoven, er is een mobiel verteltheater en veel, veel meer. Dat wordt een nachtje doordoen in Sint-Niklaas, dus. 

Oostendse sofasessies

In Oostende bent u dit weekend dan weer welkom voor "Chambres d’O", een huiskamerfestival. In een intieme sfeer geniet u knus bij iemand thuis van een concert of een voorstelling. Wim Helsen bijvoorbeeld, maar ook onbekend(er) talent. De meest populaire namen zijn wellicht al uitverkocht, maar het festival geeft u dat ene zetje dat u nog nodig had om dat weekend toch aan zee te spenderen.

Storm op komst!

In Dilbeek in het cultureel centrum Westrand kan u wél nog overal binnen. Zaterdag loopt daar het festival Stormopkomst (in maart ook nog in Genk en in Turnhout) – een kunstenfestival, waarmee u met één pas (10 euro), elke voorstelling kunt bekijken. Voor de projecten die u echt wil zien reserveert u misschien best aan de balie, om 13 uur.

Voor mij graag een brok Berlijnse muur

In Brussel kunt u pas echt veel geld uitgeven, want BRAFA, de meest prestigieuze kunstbeurs van ons land, opent zondag. Nog tot volgend weekend geldt het motto: kijken mag, kopen ook. Als u tenminste stevige financiële reserves hebt, natuurlijk.

Eén van de higlights? Authentieke stukken Berlijnse Muur. Vier meter hoog, een meter breed, en een paar duizend kilo zwaar. Letterlijk het gewicht van de geschiedenis, te koop in Brussel. De opbrengst van de stukken Muur gaat naar het goede doel.

Oproep tot vogelen

Dit weekend kunt u ook een heel ander goed doel steunen – het is weer Vogelweekend, en zelfs huismussen kunnen helpen. Natuurpunt vraagt of u de vogels in de tuin of op het terras wilt tellen dit weekend. Als u iets kan zien door de mist, natuurlijk. Prettig weekend!

Meest gelezen