Video player inladen...

Vooralsnog géén besmettingen met het coronavirus bij ons, virus via Frankrijk wel in Europa opgedoken

Het coronavirus uit China is voor het eerst officieel in Europa vastgesteld. In Frankrijk zijn drie mensen ziek geworden, meldt de Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn. In ons land zijn er vooralsnog geen besmettingen, ook al worden er wel voortdurend stalen van mogelijke patiënten onderzocht.

Afgelopen nacht was er in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel een patiënt opgenomen die mogelijk besmet was met het coronavirus. De man bood zich aan met symptomen die dezelfde waren als die van het coronavirus. Hij was kortademig, moest hoesten en had koorts. Alle voorzorgsmaatregelen werden genomen, maar uit de test blijkt nu dat de patiënt niet besmet is.

"Vals alarm. Het was gewoon griep, verder eigenlijk niets aan de hand dus", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Nu er een geval is in Parijs denken mensen dat het gevaarlijker is. Dat is natuurlijk niet zo. Mensen die in isolatie zitten, daar moeten we ons geen zorgen over maken, die zullen niemand meer besmetten. Waar ik mij een beetje zorgen over maak, zijn diegenen waar we het niet van ontdekken. Die zullen er ongetwijfeld zijn, maar momenteel is het geen groot probleem."

Vals alarm

Marc Van Ranst - viroloog

Dat beaamt ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD): "De situatie is meteen uitgeklaard. Dat toont dat onze procedures zeer goed werken". Ze voegt nog toe dat haar diensten de zaken continu opvolgen "zodat ze meteen kunnen ingrijpen en de bevolking informeren als dat nodig is".

Frankrijk

In Frankrijk zijn er dus wel al besmettingen vastgesteld, meteen de eerste besmettingen in Europa. Twee van de drie mensen die in Frankrijk ziek zijn geworden, waren recent naar China gereisd. De Franse minister van Volksgezondheid vreest dat er nog meer gevallen zullen volgen in Frankrijk en belooft dat de Franse overheid alles in het werk zal stellen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. "We moeten een epidemie behandelen zoals een brand: snel de bron vinden en zo snel mogelijk afbakenen", aldus de minister.

We moeten een epidemie behandelen zoals een brand: snel de bron vinden en zo snel mogelijk afbakenen

Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn

De man die in Bordeaux is gehospitaliseerd, is 48 en van Chinese origine. Volgens de Franse krant Le Monde kwam de man naar eigen zeggen uit Nederland, maar dat werd later ontkend. Hij was ook in Wuhan geweest, waar het virus voor het eerst opdook. Hij keerde woensdag terug naar Frankrijk. Volgens minister Buzyn is hij met tien mensen in contact geweest voor hij werd opgenomen.

Een tweede zieke, die in Parijs is opgenomen, was ook in China, maar meer informatie over die man is er voorlopig niet. De derde zieke in Frankrijk is een naaste van een van de twee andere patiënten en was ook in China geweest. 

De mensen die met de besmette patiënten in contact zijn geweest moeten regelmatig hun temperatuur meten en zoveel mogelijk binnen blijven om  verdere verspreiding van het virus te vermijden. De incubatietijd van het virus zou tussen 2 en 12 dagen bedragen. 

Klinisch bioloog: "Voorspelbaar dat er in Europa gevallen zouden opduiken"

Volgens klinisch bioloog Herman Goossens (Universiteit Antwerpen) was het perfect voorspelbaar dat er in Europa gevallen zouden opduiken en zullen er nog wel enkele gevallen bijkomen. Voor de aanpak van het virus - ook in ons land - hoeft er volgens professor Goossens niets te veranderen: "De ziekenhuizen in België zijn verwittigd en alle maatregelen zijn genomen. Er is geen reden om ongerust te zijn."

De ziekenhuizen in België zijn verwittigd en alle maatregelen zijn genomen. Er is geen reden om ongerust te zijn

Herman Goossens - klinisch bioloog

En in de rest van de wereld?

Het coronavirus heeft in China al zeker aan 41 mensen het leven gekost, bijna 1.300 mensen zijn besmet, de meesten ook in China. Het virus is ook al opgedoken in Hongkong, Macao, Thailand, Singapore, Vietnam, Taiwan, Japan, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Australië, Nepal, Maleisië en nu dus ook in Frankrijk.   

Vandaag begint ook het Chinees Nieuwjaar, een van de belangrijkste feestdagen in het land. Maar door het virus zijn er al verschillende festiviteiten afgeblazen. In het land zijn er ook drastische maatregelen genomen en er wordt - mét spoed - een ziekenhuis van 25.000 vierkante meter gebouwd in Wuhan, een stad in China die gezien wordt als epicentrum van het nieuwe coronavirus. Over enkele dagen moet het ziekenhuis klaar zijn. Staatsmedia hebben intussen nog een tweede noodziekenhuis aangekondigd, dat "binnen twee weken" moet klaar zijn. Dat moet binnen twee weken een extra capaciteit van 1.300 bedden bieden voor de opvang van zieken.

De Verenigde Staten en Frankrijk hebben vanmiddag ook bekendgemaakt dat ze hun burgers weghalen uit Wuhan. De VS stuurt morgen een chartervlucht naar Wuhan, aldus Wall Street Journal. Volgens de krant South China Morning Post zal Parijs bussen inzetten om de mensen naar elders in China te brengen. Ook Rusland heeft contact opgenomen met China over het evacueren van Russische inwoners uit Wuhan, zo bericht het Russische persbureau RIA.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...
Video player inladen...
Video player inladen...

Meest gelezen