Video player inladen...

Columnist Noël Slangen: "Gwendolyn Rutten (Open VLD) is politiek dood, maar dat heeft ze zelf nog niet door"

Volgens columnist Noël Slangen is de relatie tussen de Vlaamse liberalen van Open VLD en de Franstalige zusterpartij MR helemaal niet zo goed als men wil laten uitschijnen bij de liberalen. Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten benadrukt graag de band tussen de twee partijen. "Ik denk dat Rutten op dit ogenblik politiek dood is",  stelt Slangen in "De afspraak op vrijdag". 

Begin deze week gaf Open VLD haar nieuwjaarsreceptie. Mogelijk gaf Gwendolyn Rutten er haar laatste nieuwjaarstoespraak als partijvoorzitter. Later dit jaar zijn er namelijk voorzittersverkiezingen bij de Vlaamse liberalen en Rutten heeft zich nog geen kandidaat gesteld. 

Op de nieuwjaarsreceptie benadrukte Rutten andermaal de band met de Franstalige liberalen van de MR. Dat heeft ze al vaker gedaan, zeker ook in het licht van de regeringsvorming. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez was trouwens een graag geziene gast op de receptie van Open VLD.

"Ik denk dat Gwendolyn Rutten op dit ogenblik politiek dood is, maar dat ze het zelf nog niet helemaal door heeft", luidt de analyse van Noël Slangen, columnist met een verleden binnen de Open VLD. "Dat merk je onder andere door het feit dat men zo op dat partnership met de MR blijft hameren, terwijl dat partnership toch wel zwaar onder druk staat."

Slangen verwijst daarvoor onder meer naar de Brusselse regeringsvorming waar Open VLD uiteindelijk in een regering zónder de MR is gestapt. "Dat is men niet vergeten. En Charles Michel heeft ook nog altijd problemen met het feit dat destijds tijdens de Marrakesh-crisis (waarbij de N-VA de federale regering verliet door onenigheid over het VN-Migratiepact, red.) Rutten de weg afsloot om een doorstart te kunnen maken. Ondanks alle gearmde en lachende gezichten is die relatie tussen MR en Open VLD zeker niet zo goed als men wil laten uitschijnen."

Bekijk hier Noël Slangen over Gwendolyn Rutten:

Video player inladen...

Els Ampe: "Gwendolyn Rutten is het contact met de basis verloren"

Els Ampe is kandidaat-voorzitter voor Open VLD. Zij hoopt volgend jaar als partijvoorzitter de nieuwjaarstoespraak te kunnen houden. "Gwendolyn Rutten heeft heel hard gewerkt en ze heeft een aantal van de partijleden op één lijn kunnen krijgen gedurende een lange periode. We zijn gestart met veel ruzie in de partij en daar heeft zij een lijn in gebracht", zegt Ampe.

"Maar ergens onderweg, en zeker de laatste maanden, is ze het contact met de basis verloren. Ik was vandaag in Gent bij leden van Open VLD en zij voelen zich wat in de steek gelaten. Ze hebben het gevoel dat de top van de partij, en dan gaat het veel breder dan alleen de voorzitter, niet meer luistert."

Bekijk hier het gesprek over Open VLD in "De afspraak op vrijdag":

Video player inladen...

Bekijk hier de volledige aflevering van "De afspraak op vrijdag":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen