Digitale VDAB-cursussen zitten in de lift: 50.000 cursisten volgen 110.000 opleidingen online

Steeds meer mensen volgen online een opleiding bij de VDAB. Vorig jaar hebben bijna 50.000 cursisten samen bijna 110.000 opleidingen gevolgd. Dat zijn meer dan 7.000 extra cursisten in vergelijking met 2018 en ruim 20.000 extra in vergelijking met 5 jaar geleden. De populairste digitale cursus is initiatie boekhouden.

Werkzoekenden, werkenden én zelfstandigen kunnen online opleidingen volgen bij de VDAB. Op dit moment zijn er 255 cursussen beschikbaar en die worden ook steeds meer gebruikt. 

Van die cursussen is de initiatie in boekhouden met stip de populairste: iets meer dan 3.000 cursisten volgden deze opleiding. Daarna volgen de basiscursus loon- en personeelsadministratie en de cursus Frans voor beginners met elk ruim 2.300 cursisten.

In de zetel

“We willen af van het imago dat leren enkel iets intensief is waarvoor je je moet verplaatsen en veel tijd moet vrij maken”, zegt Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder van VDAB.  “Daarom zetten we in op korte online cursussen, waardoor bijleren kan wanneer het jou best past. Op de trein, in de auto terwijl je wacht op iemand, of gewoon ‘s avonds in jouw zetel.”

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) is tevreden dat het aantal cursisten in vijf jaar tijd sterk gestegen is, van een kleine 30.000 cursisten in 2015 tot net geen 50.000 vorig jaar. “Ook nieuwe cursussen zoals de online cursus Artificiële Intelligentie die pas begin november 2019 werd gelanceerd trekt heel wat mensen aan. Tot vandaag volgden maar liefst 1.500 mensen die cursus. Het toont dan ook aan dat er nood is aan opleidingen die ook focussen op de digitalisering en de gevolgen daarvan voor onze samenleving.”

Meest gelezen