Video player inladen...

Eerste getuige op proces tegen Harvey Weinstein: "Ik besefte toen niet dat dit verkrachting was"

In het proces tegen filmproducent Harvey Weinstein heeft een eerste vrouw getuigd die hem beschuldigt van verkrachting. Het gaat om actrice Annabella Sciorra (59). Weinstein zou in de jaren 90 na een feestje in haar huis zijn binnengedrongen en haar daarna hebben verkracht. De feiten tegen Sciorra zijn al verjaard, maar het parket wil haar getuigenis gebruiken om te bewijzen dat Weinstein herhaaldelijk vrouwen aanrandde. Het proces tegen de filmproducent gaat over de aanklachten van 2 andere vrouwen. In totaal hebben 80 vrouwen Weinstein beschuldigd van seksueel misbruik. 

De feiten waarover Annabella Sciorra vertelde dateren van 1994. Harvey Weinstein zette haar na een feestje thuis af. Daarna keerde hij terug en verkrachtte hij haar, vertelde de actrice. Wanneer ze Weinstein er daarna over aansprak, antwoordde hij "zo reageren alle brave katholieke meisjes", en bedreigde hij haar met de woorden: "Dit blijft tussen ons."

"Ik besefte toen niet dat het om verkrachting ging", getuigde Sciorra emotioneel. "Ik dacht dat verkrachting iets was wat vreemden deden. Ik dacht dat hij een beste kerel was. Ik voelde me verward, en ik wilde dat ik nooit de deur had opengedaan."

Enkele jaren later zou Weinstein zich opnieuw aan haar hebben opgedrongen. Hij kwam tijdens het filmfestival van Cannes in 1997 naar haar hotelkamer met een video en en fles babyolie. Toen ze via de intercom van het hotel om hulp riep, droop Weinstein af, aldus de actrice.

Bekijk hier het verslag van haar getuigenis door haar advocaat: (lees voort onder de video)

Video player inladen...

Het proces in New York tegen de filmproducent gaat over de aanklachten van twee andere vrouwen. De zaak van Sciorra is al verjaard, maar het parket wil haar getuigenis gebruiken om te bewijzen dat Weinstein vaker zijn macht misbruikte om vrouwen seksueel te intimideren.

Weinstein zelf houdt vol dat hij onschuldig is. In totaal beschuldigen 80 vrouwen hem van seksueel misbruik. Als hij schuldig wordt bevonden in de zaak dan kan hij levenslang naar de gevangenis gaan.

Meest gelezen