Video player inladen...

HERBEKIJK: Journalisten Koen Wauters en Stefan Blommaert beantwoorden uw vragen over het coronavirus

Het coronavirus lijkt zich heel snel te verspreiden onder de Chinese bevolking, met 830 ziektegevallen bevestigd en al 25 dodelijke slachtoffers. Wetenschapsjournalist Koen Wauters en Aziëkenner Stefan Blommaert beantwoorden uw vragen bij anker Goedele Wachters.

Wat is dat virus en wat zijn de symptomen?

Het nieuwe virus is een coronavirus, net zoals het beruchte SARS-virus dat China teisterde in 2002 en 2003 en meer recent MERS. Wie ziek wordt, heeft meestal dezelfde symptomen als bij griep: koorts, hoesten en soms longontstekingen. Toch zijn coronavirussen een heel ander soort virus dan griep en helpen griepvaccins dus niet. Er is overigens geen vaccin tegen dit nieuwe coronavirus en dat zou er pas over een jaar kunnen zijn. 

Hoe besmettelijk is het virus?

Het virus kan worden overgedragen van mens tot mens, maar het lijkt minder dodelijk dan SARS eerder. In totaal moet een vierde van de mensen die besmet geraken, worden verzorgd in een ziekenhuis. Slechts 4 procent van de gevallen overlijdt en dat is relatief weinig. Het gaat dan vaak om mensen die al verzwakt zijn, zoals ouderen, hartpatiënten, diabetici of mensen die al longproblemen hebben. 

Dreigt er ook gevaar voor Europa?

Er zijn wellicht al gevallen in Groot-Brittannië van waar er directe vluchten zijn naar Wuhan, de haard van de besmetting. Toch verwacht Koen Wauters niet dat de ziekte hier massaal zal toeslaan. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het reproductiegetal van dit nieuwe virus relatief laag. Dat is het gemiddeld aantal mensen dat een zieke patiënt aansteekt; dit ligt op 1,4 tot 2,5 nieuwe gevallen en dat is in verhouding relatief weinig. 

Net als in China hebben de overheden in Europa en in België geleerd van de fouten bij de SARS-epidemie van 2002. De kans op een grote uitbraak in Europa is eerder klein. Ook moet alles in perspectief worden bekeken: zo sterven er jaarlijks 500 tot 1.000 mensen in België aan de gewone griep. Volgens Koen Wauters is er dus zeker nog geen reden voor paniek in Europa. De kans is overigens zeer klein dat het nieuwe virus verspreid zou worden door pakjes van bijvoorbeeld Alibaba uit China.

Kan de ziekte worden behandeld?

In feite niet en er zal zeker de komende maanden geen vaccin ontwikkeld kunnen worden. De meeste zieken herstellen gewoon uit zichzelf. De maatregelen situeren zich dan vooral in preventie en het tegengaan van besmetting. Mondmaskers kunnen daarbij helpen, maar vooral het geregeld en zorgvuldig wassen van de handen en het vermijden van contact met besmette personen. Als de besmettingsgraad tot 1 terugvalt: dus een patiënt besmet een andere persoon, dan verdwijnt het virus na een tijdje vanzelf.

Welke maatregelen treft China?

In 2002 kreeg China zware kritiek toen de ernst van de SARS-epidemie onder de mat werd geveegd. Volgens Stefan Blommaert reageert men nu sneller en effectiever. Zo zijn acht steden in de "besmette" provincie Hubei in quarantaine afgesloten. Het gaat dan in totaal om meer dan 40 miljoen mensen, waarvan 11 miljoen in de stad Wuhan alleen. Daar wordt in allerijl ook een noodziekenhuis gebouwd met 1.000 bedden.

Ook elders in China zijn drastische maatregelen getroffen. Zo wordt het toerisme aan banden gelegd en zijn plaatsen waar veel volk bijeenkomt, gesloten. Het gaat dan om toeristische trekpleisters zoals de Grote Muur ten noorden van Peking. Extra probleem is dat het nu Chinees Nieuwjaar (of Lentefestival) is en doorgaans reizen miljoenen Chinezen dan rond naar hun ouders en grootouders, en zijn er bijeenkomsten in tempels. 

Meest gelezen