Wolven Auguste en Noëlla
INBO/Natuur en Bos

Loopt er na August en Noëlla een derde wolf rond in Limburg? "95 procent kans van wel"

Volgens Landschap vzw, de vereniging achter Welkom Wolf, is er een derde wolf in Limburg. De kans is volgens haar 95 procent en ze roept iedereen op om meldingen van mogelijke wolven door te geven. De wolf zou al bijna een jaar vertoeven in het leefgebied van wolf August en zijn nieuwe partner Noëlla. Maar er is nog geen bewijs van die derde wolf gevonden.

Er loopt een derde wolf rond in het Nationaal Park Hoge Kempen. Dat zegt Jan Loos van de vereniging Welkom Wolf. Het dier zou de voorbije maanden een vijftiental keer zijn gezien. 100 procent sluitend bewijs is er niet, want er is nog geen DNA van het dier gevonden.

“Het probleem is dat het dier geen DNA heeft achtergelaten. Het dier pakt namelijk geen schapen en zolang je geen DNA hebt, is het moeilijk te bewijzen dat het om een wolf gaat”, zegt Loos in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Het dier zou de voorbije maanden door een vijftiental mensen gezien zijn. Voor Loos kan dat geen toeval zijn: “15 mensen vergissen zich niet collectief”, zegt hij.

Zolang je geen DNA hebt, is het moeilijk te bewijzen dat het om een wolf gaat

Jan Loos, Welkom Wolf

Zolang er geen DNA gevonden wordt, blijft de onduidelijkheid. Het zou bijvoorbeeld ook om wolvin Noëlla kunnen gaan, die nu met wolf August rondtrekt. Maar daar heeft Loos zijn bedenkingen bij:

“Theoretisch is het een mogelijkheid die we niet kunnen uitsluiten, maar een wolf investeert in zijn territorium, het weten zitten van prooien, en die gaat niet zomaar zijn territorium verlaten. Maar anderzijds is er de voortplantingsdrift, waardoor het niet uit te sluiten is dat een wolf er toch wegtrekt.”

Drol brengt geen uitsluitsel

Is er buiten de waarnemingen van die 15 mensen dan niets dat enige klaarheid kan scheppen? "In april is er een wolvendrol gevonden, maar die was te oud om er nog DNA op te vinden", verduidelijkt Jan Loos. "Het is een bewijs dat er een wolf was, maar niet over welke wolf het gaat."

Loos benadrukt dat drollen nuttig zijn, "omdat het veel haren en botresten van hun prooi bevat."

"Wachten op een dood schaap of ree"

Hoe kan er duidelijkheid komen? Het eenvoudigste is door camerabeelden, maar volgens Jan Loos kan het ook iets drastischer, als er bijvoorbeeld een doodgebeten schaap en ree zou gevonden worden waarop een DNA-staal kan worden genomen.

Tot zolang is het wachten en goed uitkijken. Jan Loos roept dan ook op om zoveel mogelijk informatie door te geven.

Beluister hieronder naar het gesprek in "De wereld vandaag":

US Fish and Wildlife Service/Public domain