Nicolas Maeterlinck

Maggie De Block (Open VLD): "Na 6 weken informateurschap tijd voor een stap verder"

Bij de Vlaamse liberalen heerst enig ongeduld over de trage vorderingen bij de federale formatie. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block vindt dat het tijd is voor een preformateur, terwijl vicepremier Alexander De Croo vooral aandringt op vooruitgang. Bij CD&V houden ze de lippen stijf op elkaar.

Volgende week dinsdag brengen informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) voor de laatste keer verslag uit over hun opdracht bij koning Filip. Zonder nieuwe perslekken en/of reacties van betrokken politici zullen zij wellicht aangeven welke partijen in aanmerking komen om formatiegesprekken op te starten.   

Ik denk wel dat nu het moment komt om een volgende stap te zetten

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)

"Het is aan de koning om uit te maken wie er aan zet komt, maar ik denk wel dat nu het moment komt om een volgende stap te zetten", liet Maggie Block vanmorgen optekenen voor het begin van het kernkabinet. "Na zes weken informateurschap zou er toch een stap verder moeten worden gezet." Hoe zou die stap eruit kunnen zien? "Dat zou bijvoorbeeld een preformateur kunnen zijn."

Het maakt niet uit welke kleur de kat heeft, als ze maar muizen vangt. "Het maakt niet uit welke naam je erop kleeft, als het maar vooruitgaat", zegt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD). "En het mág wel vooruitgaan."

Het zou fout zijn om nu te zeggen wat ik vind

Vicepremier Koen Geens (CD&V)

Wie komt in aanmerking om preformateur te zijn? De naam van N-VA-voorzitter Bart De Wever rolt dan vaak over de tongen, ook al omdat hij in het verleden openlijk naar de job heeft gesolliciteerd. Mochten N-VA en PS volgende week bereid zijn om elkaar wat dieper in de ogen te kijken, lijkt de piste-De Wever plausibel. 

Alexander De Croo houdt een slag om de arm. "Het lijkt mij logisch dat grote partijen deel uitmaken van de regering, maar het moet eerst blijken of ze deel kúnnen uitmaken van de regering", zegt hij. Zijn CD&V-collega Koen Geens laat helemaal niet in zijn kaarten kijken. "Dat zal de koning in zijn wijsheid beslissen", zegt hij. "Het zou fout zijn om nu te zeggen wat ik vind." 

Geens laat zich ook niet van de wijs brengen door Beweging.net, dat gisteren een pleidooi hield voor een zogenoemde Vivaldi-coalitie (paars-groen + CD&V). "Ik heb vooral geluisterd naar de sociale en klimatologische bekommernissen van Beweging.net, waarvan ik denk dat we ze in elke regering moeten proberen waar te maken", zegt de CD&V'er.

Meest gelezen