Videospeler inladen...

Waarom 2020 een cruciaal jaar wordt voor de ayatollahs én de gewone Iraniër: dat hoor je deze maand in Vranckx & Byloo

Een maand lang kon je er amper naast kijken in de media: het al zo lang sluimerende conflict tussen Iran en de VS is begin dit jaar ontploft. Toch blijven Vranckx en Byloo met twee prangende vragen zitten: werkt Iran nu echt aan een kernbom? En wat vindt de gewone Iraniër daarvan?

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Download Vranckx & Byloo op je smartphone:

“Zolang ik president ben, zal Iran geen nucleair wapen mogen hebben. Goeiemorgen.” De Amerikaanse president Donald Trump klonk begin deze maand bijzonder vastberaden tijdens een persconferentie. 

Maar is die vastberadenheid gerechtvaardigd? Hoeveel reden hebben we om aan te nemen dat Iran aan een bom werkt? En als dat het geval is, hoe lang duurt het dan voor het effectief zover is? Eén ding is zeker: de crisis is verre van bezworen. Meer zelfs: 2020 zou wel eens een cruciaal jaar kunnen worden.

Wat de gewone Iraniër van al dat geopolitiek armgeworstel vindt, weten we amper. Het regime van de ayatollahs houdt het internetgebruik in het land immers in een stevige houdgreep. Daarom hebben Rudi en Vincent twee gasten uitgenodigd met kennis van zaken: journalist Robbe Vandegehuchte en Samira Ataei, studente met Iraanse roots.

Ook kennis van zaken, maar over een heel ander land, heeft de Gentse muzikant Frederik Sioen. Hij is gaan kijken naar “Parasite”, de allereerste Zuid-Koreaanse film die genomineerd is voor een Oscar voor Beste Film. En hij legt meteen ook uit waarom de Zuid-Koreanen de Italianen van Azië genoemd worden.

En altijd al eens willen weten wat Rudi had gedaan als hij géén journalist was geworden? Dat kom je te weten in de Message To Rudi.

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo of stuur jouw ‘message to Rudi’ in via vb@vrt.be.

Meest gelezen