Video player inladen...

Ooievaars maand vroeger terug in Planckendael dan normaal

In Zoo Planckendael zijn al een tiental ooievaars neergestreken nadat ze zes maanden geleden naar het zuiden waren vertrokken om er te overwinteren. De terugkeer is daarmee een maand vroeger gestart dan normaal. Het Mechelse dierenpark vermoedt dat de zachte temperaturen van de voorbije (winter)maanden aan de oorzaak daarvan liggen.

"Wij zijn blij dat we ze terug mogen verwelkomen", zegt Ilse Segers van Zoo Planckendael. "Hun gekende geklepper is heel speciaal voor ons. Vorig jaar arriveerden de eerste ooievaars op 18 februari, wat ook al vroeger was dan normaal. Nu zijn ze nog drie weken vroeger."

De storm "Gloria" in Zuid-Europa kan de trek van de ooievaars beïnvloeden

Ilse Segers, Zoo Planckendael

Het is nog veel te vroeg om te zeggen of het een trend wordt dat die dieren vroeger terugkeren. Daarvoor zou je dat op 10 jaar moeten kunnen bekijken, volgens Segers. Toch hebben de ooievaarexperts van Planckendael wel vermoedens over wat de redenen voor die vroege terugkeer kunnen zijn. "We vermoeden dat de zachte temperaturen van de afgelopen wintermaanden daar voor iets tussen zitten", zegt Segers. 

"Er zijn dieren die helemaal tot in Afrika trekken en die komen meestal begin maart terug. Er zijn ook dieren die maar tot in Frankrijk en Spanje trekken. Omdat de storm “Gloria” daar nu lelijk huishoudt, kan dat slechte weer hun trek beïnvloeden, waardoor ze vroeger terugkomen dan anders."

Lees verder onder de foto.

Het Mechelse dierenpark heeft sowieso ook een vaste ooievaarspopulatie, met een twintigtal dieren die verkiezen om heel het jaar door te blijven. Nu begint de trekkende ooievaarskolonie dus ook al opnieuw op te duiken.

Niet in de problemen

"We denken niet dat de dieren die nu vroeger terug zijn, in de problemen gaan komen", stelt Segers gerust. "We hebben natuurlijk geen glazen bol en weten niet wat voor weer we nog gaan krijgen deze winter. Ooievaars houden niet van koude en regen. Het zou kunnen dat het weer invloed gaat hebben op het aantal jongen in de lente, maar dat is nog onvoorspelbaar. Ze gaan normaal gezien genoeg voedsel vinden en hun nestplatformen zijn al helemaal in orde gebracht."

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA), de organisatie boven Zoo Planckendael en Zoo Antwerpen, breidt trouwens dit jaar haar ooievaarsproject nog uit. De KMDA beheert ook het beschermd natuurgebied De Zegge in Geel, en heeft Zoo Planckendael een aantal nestplatformen laten leveren aan De Zegge zodat ooievaars ook daar een extra comfortabele plek vinden voor het komende broedseizoen.

Vorig jaar werden in Planckendael 103 ooievaarskuikens aangetroffen in de nesten en vervolgens geringd. De totale populatie kwam daarmee op 235 vogels in 66 nesten.

Herbekijk hier het verslag in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen