Maxime Anciaux - All rights reserved

Oostende helpt ouderen "afkicken" van geneesmiddelen

De stad Oostende gaat infosessies organiseren voor ouderen in woonzorgcentra. De stad wil hen waarschuwen voor het gebruik van onder meer slaapmiddelen en antidepressiva. Veel senioren gebruiken die, maar ze zijn minder onschuldig dan ze lijken.

De stad Oostende wil het gebruik van bepaalde medicatie in de woonzorgcentra verminderen. Het gaat dan vooral om slaap- en kalmeermiddelen, antidepressiva en geneesmiddelen om waanbeelden te onderdrukken. Veel bewoners van woonzorgcentra nemen die middelen te vaak en te langdurig in. 

Minder onschuldig dan het lijkt

De bedoeling is onder meer om informatiesessies te organiseren voor bewoners en personeelsleden van de woonzorgcentra, in samenspraak met de dienst drugsbeleid en de huisartsen en apothekers.

"Het gebruik van die geneesmiddelen is helemaal niet onschuldig", waarschuwt schepen Maxim Donck (N-VA). "Mensen geraken daar na verloop van tijd gewoon aan, zijn verdoofd en afwezig. Als ze het te lang nemen, kunnen ze ook problemen met het geheugen krijgen en stijgt de kans dat ze vallen. Lang niet iedereen die te veel gebruikt is ook echt verslaafd. Maar dan nog, je kan maar beter voorzichtig met die middelen omspringen."

Meest gelezen