Video player inladen...

Waarom de Poolse president niet aanwezig was op de herdenking in Jeruzalem van de bevrijding van Auschwitz

Maandag is het precies 75 jaar geleden dat het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. In Jeruzalem werd die bevrijding gisteren al herdacht, in aanwezigheid van tientallen staatshoofden en regeringsleiders. Opvallende afwezige was Polen en dat heeft alles te maken met een sluimerende ruzie tussen Israël en Polen, zegt correspondent Ekke Overbeek in "Terzake".

"De reden voor de afwezigheid van de Poolse president Duda is een hoogoplopende discussie over de toedracht van de Tweede Wereldoorlog", zegt Overbeek. De Russische president Poetin heeft onlangs gezegd dat de Polen mee verantwoordelijk zijn voor het uitbreken van de oorlog en voor de Jodenvervolging."

"Dat is heel hard aangekomen bij de Polen omdat de Sovjetunie samen met Hitler-Duitsland Polen is binnengevallen en daarmee de Tweede Wereldoorlog is begonnen. De Polen waren heel bang dat Poetin zijn uitspraken in Jeruzalem zou herhalen en dat de Poolse president erbij zou zitten en geen weerwoord zou kunnen bieden. Ze vroegen daarom spreektijd, maar die hebben ze niet gekregen waarop Duda besliste thuis te blijven."

"Daar komt nog bij dat Polen niet veel vrienden heeft in Israël en dat heeft ook met het verloop van de Tweede Wereldoorlog te maken. De Poolse regering heeft twee jaar geleden een "Holocaust-wet" aangenomen en daarin stond onder meer dat iedereen die het Poolse volk beticht van medeplichtigheid aan Nazi-misdrijven strafbaar zou zijn. Dat hebben ze uiteindelijk ingeslikt onder grote internationale druk van Israël en de VS, maar aan Israëlische kant is de pijn wel gebleven."

"Bovendien leeft in Polen bij veel mensen het gevoel dat dat de wereld wel het verhaal van het joodse leed kent, maar niet dat van het Poolse leed. Tijdens de oorlog zijn ongeveer zes miljoen Polen omgekomen, van wie de helft joods en de helft niet-joods.  Dat tweede deel kent de wereld niet, vinden de Polen. Dat verongelijkt zijn is sterker geworden naarmate de toon in de politiek nationalistischer is geworden en dat is de laatste jaren zeker het geval", aldus Overbeek. 

Bekijk hier het hele inteview met Overbeek in "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen