Youku/Guangming Dairy

Royals: Peter Phillips toont zijn neef prins Harry hoe je geld verdient (maar of het de juiste aanpak is...)

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Britse prins Harry en echtgenote Meghan Markle zijn herenigd in Canada waar ze naar rust verlangen, maar een legertje fotografen zou voor hun deur kamperen. De pers kreeg meteen een waarschuwing van het koppel. Intussen doken twee tv-spotjes op waarin een neef en nicht van Harry melk promoten in China. Ziet de toekomst van Harry en Meghan er nu zo uit? Voorts was de Belgische prinses Astrid deze week op missie in Nepal om het taboe rond lepra te doorbreken. En Guillaume en Stéphanie van Luxemburg praten over de komst van hun langverwachte troonopvolger.   

Daar zijn de eerste foto's al

De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle hebben via hun advocaten de paparazzi in Canada een waarschuwing gegeven. Aanleiding zijn de foto's die opdoken van Meghan, op wandel met zoontje Archie en haar twee honden Guy en Oz. Volgens het koppel was Meghan zich niet bewust van de fotograaf en zou die in de struiken gelegen hebben met een telelens in aanslag.

Meghan lijkt nochtans op de foto's onbezorgd te glimlachen en recht de lens in te kijken. Volgens Harry en zijn vrouw probeerden fotografen op Vancouver Island eerder ook al foto's te nemen van de residentie waar ze verblijven. "Ze kamperen aan ons landgoed", klinkt het.

Vorig jaar won de prins een rechtszaak tegen het fotopersagentschap Splash News omdat foto's werden verspreid van de woon-, eet- en slaapkamer van een huis dat Harry en Meghan huurden in de Cotswolds in het pittoreske Oxfordshire (VK). Splash News zette om de foto's te bemachtigen een helikopter in en sprak later van een "inschattingsfout". 

Het is uitkijken hoe Canada in de toekomst zal omgaan met de privacy van de hertog en hertogin van Sussex. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben ze een stevige traditie met de populaire (roddel)pers, Canada niet bepaald. Volgens provinciale wetten in British Columbia kan Meghan een proces aanspannen áls ze kan aantonen dat haar privacy is geschonden, maar persvrijheid en vrije meningsuiting zitten ook vastgebeiteld in de Canadese grondwet.

Familie van Harry promoot melk

Nu Harry en Meghan niet langer gebruik mogen maken van hun Koninklijke Hoogheid-titels en geen dotatie (of geld van de staat) meer krijgen, rijst de vraag hoe ze zelf voor een inkomen zullen zorgen. Deze week lieten echter enkele familieleden zien hoe dat kan.

Peter Phillips
, de zoon van de Britse prinses Anne en oudste kleinzoon van de Queen, is in een spotje van 14 seconden te zien voor de Chinese tv terwijl hij melk aanprijst. Hieronder ziet u hem aan het werk: 

Youku/Guangming Dairy

Peter Phillips (42) heeft ondanks zijn koninklijke achtergrond en bloedbanden geen adellijke titels. Bij zijn geboorte zouden zijn ouders titels bewust geweigerd hebben "om hem een vrij normaal leven te gunnen". Hij is slechts "master"of "mister" Peter, zoals Archie aangesproken wordt. 

Peter is geen werkend lid van het koningshuis en heeft nog nooit officieel de Queen vertegenwoordigd. Hij moet zijn eigen financiële boontjes doppen. En dat kan al eens met reclame. Peter wordt in het spotje aangekondigd als "lid van de Britse koninklijke familie" en dat wringt wel. Bovendien wordt hem de melk aangeboden door een butler op een zilveren schotel.

"Je status gebruiken voor profijt komt altijd slecht over", vertelt royaltykenner Penny Junor aan de BBC.  In 2008 lagen Peter en zijn vrouw Autumn Kelly nog onder vuur omdat ze hun huwelijksfoto's hadden verkocht aan het magazine Hello!

Voor een andere melkcampagne in China is in juni ook lady Kitty Spencer (foto, 29) ingehuurd. Zij is de dochter van Charles Spencer, de enige broer van de overleden prinses Diana. Kitty promoot melk in een spotje met scènes vanuit het British Museum in Londen waar ze thee-met-melk geserveerd krijgt. Kitty werkt in het dagelijkse leven als fotomodel. 

Lady Kitty Spencer op het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle.
WPA Rota

Astrid schudt leprapatiënten bewust de hand

De Belgische prinses Astrid en haar man prins Lorenz zijn op humanitaire missie naar Nepal getrokken om een gezondheidsproject van Damiaanactie te steunen. Astrid is erevoorzitster van de organsatie. Zij en Lorenz ontmoetten er in een ziekenhuis in Kawasoti lepra- en tuberculosepatiënten. De prinses sloeg een praatje en deinsde er niet voor terug om de patiënten aan te raken. Astrid deed dat bewust om het taboe rond lepra te doorbreken.

(lees voort onder de foto en video)

"Mensen weten niet dat de huid- en zenuwziekte eenmaal het behandeld is, niet meer besmettelijk is. Dat maakt dat mensen het vaak moeilijk hebben om hun leven na de ziekte weer op te bouwen", legde Jos Vandelaer van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), uit aan de pers. De gevolgen van de onwetendheid in Nepal zijn vaak groot: scholieren worden uitgesloten door mede-leerlingen, meisjes kunnen niet trouwen en jongens vinden geen job. 

Astrid greep haar bezoek ook aan om bij de Nepalese overheden te pleiten voor de toetreding tot het Verdrag van Ottawa om antipersoonsmijnen te verbieden en op te ruimen. Hier is de prinses in gesprek met de Nepalese minister van Defensie Ishwor Pokhrel:

De "twee geheimen" van Luxemburg

Acht jaar na hun huwelijk krijgen erfgroothertog Guillaume van Luxemburg en erfgroothertogin Stéphanie hun eerste kindje. De baby wordt verwacht in mei en daarmee zal het groothertogdom Luxemburg zijn langverwachte troonopvolger hebben. Guillaume en Stéphanie hielden al die jaren stijf de lippen op elkaar over nakomelingen, in de pers werd al stiekem richting de broer van Guillaume gekeken voor de troonopvolging. 

In het Franse magazine Point de Vue geeft het koppel zijn eerste interview. "We hebben drie maanden gewacht om het aan de familie te vertellen", zegt Guillaume. De ouders, drie broers en zus van Guillaume werden met een smoes uitgenodigd voor een etentje in kasteel Fischbach waar het koppel woont sinds hun verhuizing uit Londen. De familie zou de nieuwe inrichting van het kasteel komen bewonderen, maar er viel plots een aankondiging uit de bus.   

Erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stéphanie met groothertog Henri en prinses Alexandra midden januari.

Guillaume en Stéphanie benadrukken dat hun vreugde groot is, zeker na "een periode van wachten" zoals ze het omschrijven. Het kleintje wordt tweede in lijn voor de opvolging, ongeacht het een jongen of meisje is. "Er zijn twee geheimen: de voornaam en het geslacht", stelt Guillaume. "Een van die geheimen kennen we al", laat Stéphanie vallen.

Je hebt ook snel door dat je anders bent en andere kinderen wijzen je erop

Hoe zullen ze de troonopvolger voorbereiden op zijn/haar toekomstige rol? Guillaume: "Ik hou van de aanpak van mijn ouders die ons maximaal beschermd hebben. De opvoeding zal hem of haar de verantwoordelijkheden doen begrijpen, zonder hem/haar te verhinderen volop kind en tiener te kunnen zijn. Ik begreep al snel mijn uitzonderlijke bestemming. Je hebt ook snel door dat je anders bent en andere kinderen wijzen je erop. Je moet ermee leren leven en de realiteit onder ogen zien. Ouders spelen daarbij een sleutelrol."

Guillaume wil zijn kind vooral thuis een veilige en geborgen haven bieden, want "de buitenwereld wordt steeds complexer". Stéphanie wil dan weer haar geloof overbrengen. "Een rijkdom waarvan je elke dag kan profiteren. Het helpt ons de wereld en de natuur te respecteren, en zich ten dienste te stellen van anderen." 

Het kind van Guillaume en Stéphanie zal opgroeien in kasteel Fischbach, te midden van bossen.

Meest gelezen