Het station krijgt zonnepanelen op het dak.

Zo zal Gent-Sint-Pieters er uiteindelijk uitzien: grootste fietsenstalling van Europa en dak vol zonnepanelen

De grootste overdekte fietsenstalling van Europa komt aan het station van Gent-Sint-Pieters. Ze is goed voor 17.000 fietsen. Gent trekt meer en meer pendelaars aan die per fiets naar het station komen. Ze reageren opgelucht dat ze hun fiets eindelijk droog zullen kunnen stallen. En de fiets terugvinden moet ook lukken, want de stalling krijgt een detectiesysteem. Bovendien krijgen alle perrons een dak en bouwt de NMBS ook een grotere fietsenstalling aan station Gent-Dampoort.

Fietsenstalling

De NMBS is trots op de fietsenstalling. "We gaan een Europees record breken," zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. "We krijgen de grootste overdekte fietsenstalling van heel Europa met 17.000 plaatsen. Er komt ook een detectiesysteem zodat je je fiets in de massa makkelijk kan terugvinden." De detectie gebeurt zoals in parkings voor auto's, met een groen of een rood lichtje boven de plaats.

De fietsenstalling van Gent is groter dan die van het station van Utrecht in Nederland, die wordt nu de tweede grootste van Europa. "Meer en meer Gentenaars komen per fiets naar het station, vandaar de investering hier." 

Gents schepen voor Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) legt uit dat het station oorspronkelijk 6.700 plaatsen had voor fietsen. "Dat aantal ging dan in eerste instantie uitgebreid worden naar 10.000 en 13.500. Maar de veranderde mentaliteit bij de reiziger om met de fiets naar het station te komen heeft de plannen wat doen herzien."

Bekijk de reportage in "Het Journaal" (lees voort onder de video):

Video player inladen...

Duurzaam verbouwen

Het station zal op een ecologische manier verder verbouwd worden. De perrons van 1 tot 7 die nog moeten vernieuwd worden krijgen een overkapping en er komen zonnepanelen op het dak. Er komt ook ledverlichting en verwarming door middel van warmtepompen. 

(lees verder onder de foto's van de plannen)

Gent-Dampoort

Ook in het kleinere station van Gent-Dampoort zal de NMBS investeren. Ook daar komen parkeerplaatsen voor fietsen bij en de roltrap die er al maandenlang stuk is, wordt gerepareerd. Gent-Dampoort telt 5.700 reizigers.

Prijs

Het hele kostenplaatje wordt geraamd op 600 miljoen euro. Tegen de zomer van 2021 moet de eerste spade in de grond gaan. Als alles volgens plan verloopt is het station af tegen 2027.

Eerste reacties van pendelaars

Enkele pendelaars in station Gent-Sint-Pieters reageren alvast tevreden, zeker over de nieuwe fietsenstalling. "Het zal goed zijn voor de fiets als er een degelijke grote overdekte stalling komt", vertelt een reiziger. "Ik sta hier nu mijn zadel droog te wrijven, mijn fiets zal minder snel roesten in een goeie stalling, en mijn achterste blijft droog."

"Eindelijk", zegt een andere reiziger, "met wat geluk is er nu achteraan het station nog wel een plekje, maar het staat hier gewoonlijk ontzettend vol. En ik moet vaak een kwartier lang zoeken eer ik mijn fiets terug vind."

Meest gelezen