Video player inladen...

Terugblik op Wereldeconomisch Forum in Davos: klimaat en groei, van "of-of-verhaal" naar "en-en-verhaal"?

Het Wereldeconomisch Forum in Davos zit erop. De 3.000 deelnemers zijn terug naar huis, al dan niet met hun eigen privéjet. Tijd om een balans op te maken van de 50ste keer dat de economische en de politieke elite van de wereld elkaar treffen in de Zwitserse bergen. En nooit eerder stak één thema er zo mijlenver bovenuit. Klimaat was de hele week de rode draad.

Het Wereldeconomisch Forum is de hoogmis van het kapitalisme. Economische groei is dan logischerwijs ook steevast één van de belangrijkste aandachtspunten. Dit jaar lijkt bij de deelnemers het besef te groeien dat een klimaatcrisis die economische groei kan fnuiken.

Dat is heel anders dan vorig jaar. Toen werd klimaat een beetje last minute als thema aan de agenda toegevoegd, aangevuurd door het groeiend protest van klimaatjongeren destijds. De Zweedse Greta Thunberg werd op de laatste dag van het Forum halsoverkop uitgenodigd, en haalde hier toen zwaar uit naar de aanwezigen.

Dit jaar was klimaat hier zonder enige twijfel hét hoofdthema

“Dit jaar was klimaat hier zonder enige twijfel hét hoofdthema”, zegt de Antwerpse havenbaas Jacques Vandermeiren. “Vorig jaar bleef dat thema nog een beetje op de achtergrond en was het veel meer gepolariseerd. Dit jaar beseft iedereen dat er iets moet gebeuren. Het niet doen gaat veel meer kosten dan het wel doen. En de gesprekken met industriële topmensen en met overheden gaan nu over hoe gaan we dat doen en niet meer of we dat gaan doen.”

Vooral politieke leiders hebben hier benadrukt dat het ‘en’ is in plaats van ‘of’. Economische groei moet gepaard gaan met zorg voor het klimaat, gebeurt er niets dan wordt die economische groei net bedreigd. Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen heeft in dat opzicht afgelopen week de Europese Green Deal verdedigd.

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel ging donderdag nog een stap verder. De doelstellingen voor de CO2-reductie niet halen, zoals in Parijs is afgesproken, is levensbedreigend voor het Europese Continent, zo waarschuwde ze in Davos. Merkel zei ook te beseffen dat die omslag op korte termijn de Duitse economie kan pijn doen, maar toch is het nodig zei ze.

Bekijk hieronder de slotreportage van Michaël Van Droogenbroeck in Davos (en lees voort onder de video):

Video player inladen...

Netwerkrecepties en diners met kaasfondue

Naast de debatten in het congrescentrum was Davos de voorbije week ook de grootste netwerkplek ter wereld. Ontelbare regeringsleiders en staatshoofden probeerden zich hier van hun beste kant te tonen om de vele CEO’s die op de netwerkrecepties en diners met kaasfondue rondliepen te charmeren. En daarnaast zien veel bedrijven elkaar hier ook.

Proximus is bijvoorbeeld elk jaar in Davos aanwezig. “Ik heb zelf vooral meegewerkt aan de problematiek van de cyberveiligheid”, vertelt de voorzitter van Proximus Stefaan De Clerck. “We hebben met Proximus meegewerkt aan het opstellen van documenten om de veiligheid van de burgers in de hele wereld te beschermen. Onze voorbeelden van Proximus zijn gedeeld om schilden te maken, en zo het communicatiesysteem wereldwijd te beveiligen.” De Clerck meent dat de uitwisseling van gedachten op het hoogste niveau met alle fronten van de samenleving de aanwezigheid in Davos rechtvaardigt.

Ook dat netwerken zit erop. De komende dagen wordt met man en macht gewerkt om van Davos weer de plek te maken die het de 360 andere dagen van het jaar is: een rustig stadje, hoog in de Zwitserse bergen.

Meest gelezen