Videospeler inladen...

Voor deze 10 beroepen heb je niet langer een diploma nodig als je voldoende ervaring hebt

De Vlaamse overheid heeft een lijst klaar met tien beroepen waarvoor je niet noodzakelijk meer een diploma moet hebben. Het volstaat dat je door ervaring vaardigheden hebt verworven, die je dan wel moet laten erkennen. De beroepen waarvoor vaardigheden volstaan, zijn allemaal knelpuntberoepen.

Het wordt makkelijker om fitnessbegeleider, heftruckchauffeur of onderhoudsmecanicien te worden als je over alle nodige vaardigheden beschikt, maar niet het vereiste diploma hebt. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) en haar collega van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) hebben een (eerste) lijst klaar met 10 beroepen waarvoor je "competenties" kan laten erkennen die je hebt verworven door een eerdere job, hobby’s, vrijwilligerswerk of zelfstudie.

De 10 beroepen op de lijst zijn knelpuntberoepen, er is veel vraag naar. En werkzoekenden hebben ook vaak wel de vaardigheden om zo’n beroep uit te oefenen, maar ze hebben niet altijd het vereiste diploma. Werkgevers zijn er alvast voor te vinden om dit soort valabele werknemers in dienst te nemen.

Maar die vaardigheden moeten natuurlijk wel zijn wat ze beweren te zijn. Daarom hebben de Vlaamse administraties Werk en Onderwijs criteria opgesteld waarmee vaardigheden zullen worden gecertificeerd. De criteria zijn even streng als die voor onderwijsdiploma’s. Wie de beoordeling goed doorstaat, krijgt een erkende beroepskwalificatie. De huidige lijst van 10 beroepen zal later nog worden uitgebreid.

Dit is de lijst met 10 beroepen:

  • Heftruckchauffeur
  • Reachtruckchauffeur
  • Uitbener-uitsnijder
  • Kinderbegeleider baby’s en peuters
  • Kinderbegeleider schoolgaande kinderen
  • Medewerker groen- en tuinaanleg
  • Medewerker groen- en tuinbeheer
  • Onderhoudsmecanicien personenwagen en lichte bedrijfsvoertuigen
  • Fitnessbegeleider
  • Gids

De maatregel past in de filosofie van levenslang leren, zeggen de bevoegde ministers Weyts en Crevits. Minister van Onderwijs Weyts: “Leren doe je niet alleen op de schoolbanken. Je blijft altijd dingen bijleren, ook lang nadat je dat diploma gehaald hebt. ” Minister van Werk Crevits: “Op een snel veranderende arbeidsmarkt is omscholen en bijscholen meer dan ooit noodzakelijk voor een duurzame loopbaan.”

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen