TIJDSLIJN: Hoe het nieuwe coronavirus zich in een mum van tijd heeft verspreid

Eind december dook een tot nog toe onbekend virus op in het oosten van China dat longinfecties veroorzaakt. Het virus heeft zich intussen over meerdere landen verspreid en er zijn ook doden gevallen. De Wereldgezondheids­organisatie heeft het benoemd als een wereldwijde noodsituatie . Op de kaart hieronder ziet u in welke landen besmettingen zijn vastgesteld. Daaronder vindt u een tijdslijn.

In kaart: in deze landen werden besmettingen vastgesteld

Tijdslijn


Klik hieronder op de bolletjes voor meer info


Veel mensen in en rond Chinese stad Wuhan getroffen door een longinfectie 31 december 2019

De Chinese overheid brengt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) er op de laatste dag van 2019 van op de hoogte dat er in en om de miljoenenstad Wuhan, in de oostelijke provincie Hubei, plots veel mensen getroffen worden door een longinfectie.Ze hebben last van koorts, hoesten en hebben moeite met ademen. Scans tonen een ontsteking van de longen. De oorsprong van de besmetting is onbekend, maar wordt onderzocht. Patiënten worden uit voorzorg in quarantaine geplaatst en er worden stalen genomen.

Besmettingen zijn ontstaan op vismarkt in Wuhan 1 januari 2020

Het CDC (US Centers for Disease Control) identificeert de Huanan Seafood Wholesale Market in Wuhan als de plaats waar de besmettingen ontstaan zijn. Dat is een groothandelsmarkt waar voornamelijk vis, schaal- en schelpdieren verhandeld worden.

De exacte bron van de besmetting is een virus dat allicht van dieren op mensen is overgesprongen. Eens je weet welk dier de bron is, is het makkelijker om het probleem aan te pakken. Maar om welk dier het in dit geval gaat, is onduidelijk. China laat de groothandelsmarkt op 1 januari sluiten.

WHO meldt dat het om een onbekend coronavirus gaat 7-9 januari 2020

De Chinese overheid staat in nauw contact met de WHO. Op 9 januari meldt de WHO dat het om een tot nog toe onbekend coronavirus gaat. Coronavirussen zijn een grote groep virussen die verschillende aandoeningen aan de luchtwegen veroorzaken bij mens en dier, gaande van simpele verkoudheden tot dodelijke infecties.

Van slechts zes coronavirussen is bekend dat ze ook mensen kunnen besmetten. Het nieuwe virus, met de voorlopige naam 2019-nCoV, zou het zevende zijn. Volgens officiële cijfers van de Chinese overheid zijn er intussen 41 bevestigde besmettingen.

Eerste dode 11 januari 2020

China maakt bekend dat er een eerste dode gevallen is. Het gaat om een 61-jarige man uit Wuhan die de groothandelsmarkt bezocht had. Het slachtoffer kampte wel al met andere gezondheidsproblemen, zo had hij onder meer een chronische leverziekte.

Eerste besmetting buiten Chinees grondgebied 13 januari 2020

De Thaise overheid meldt dat er ook bij hen een besmetting met het onbekende coronavirus bevestigd is. Het gaat om een 61-jarige Chinese vrouw met een lichte longontsteking die net teruggekeerd was van een bezoek aan Wuhan. Het is de eerste besmetting buiten Chinees grondgebied.

Oorsprong van het virus is nog ongekend 15 januari 2020

China tast nog altijd in het duister over de exacte oorsprong van de besmetting. Wel lijkt het erop dat het virus niet van mens tot mens overdraagbaar is, zegt de gezondheidscommissie. Ze leidt dat af uit het feit dat er nog geen besmettingen zijn bij hulpverleners, die in nauw contact komen met patiënten. Maar zowel China als de WHO waarschuwt dat het nog vroeg is om definitieve conclusies te trekken.

Eerste besmetting in Japan 16 januari 2020

Japan meldt dat er voor het eerst een besmetting met het coronavirus is opgedoken bij hen. Het gaat om een 30-jarige Chinese man die begin januari in Wuhan geweest was. Hij was in het ziekenhuis opgenomen met milde symptomen en mocht al snel weer naar huis.

Verenigde Staten screenen vluchten uit Wuhan 17 januari 2020

De Chinese overheid laat weten dat er een tweede dodelijk slachtoffer is. Het gaat om een 69-jarige man, hij overleed woensdag in Wuhan.Thailand meldt intussen een tweede bevestigde besmetting met het nieuwe virus, ook bij iemand die in Wuhan geweest was.


De Verenigde Staten beginnen met gerichte screenings van passagiers die op rechtstreekse vluchten uit Wuhan komen, op drie luchthavens: JFK International Airport (New York), San Francisco International Airport en Los Angeles International Airport.

Besmetting in China ook buiten Wuhan 19 januari 2020

China maakt een nieuwe balans bekend: er is een derde persoon overleden, eveneens iemand in de stad Wuhan. Het aantal bevestigde besmettingen is opgelopen naar 201. Voor het eerst duikt het virus ook op buiten Wuhan, in de stad Shenzen (provincie Guangdong) en in de hoofdstad Peking. Het gaat in totaal om 3 besmettingen bij mensen die in Wuhan geweest waren.

Zuid-Korea meldt eerste besmetting 20 januari 2020

Chinese experts melden nu dat het nieuwe coronavirus wel overdraagbaar is van mens op mens. Twee mensen in Zuid-China zijn ziek geworden door contact met familieleden die in Wuhan geweest waren. Officieel zijn er in China nu 221 besmettingen en 4 doden.

De Chinese president Xi Jinping spreekt de bevolking voor het eerst toe. Hij zegt dat de volksgezondheid topprioriteit is en dat de verdere verspreiding van de ziekte absoluut moet worden tegengegaan. Het publiek wordt gevraagd zich zo goed mogelijk te beschermen.

De overheid zegt ook dat de screenings zullen worden opgevoerd met het oog op Chinees Nieuwjaar op 25 januari. Miljoenen Chinezen gaan dan op familiebezoek in het hele land, waardoor de vrees voor een snellere verspreiding groot is.

Intussen bevestigt Zuid-Korea een eerste besmetting met het nieuwe virus. De patiënt is een Chinees die terugkeerde van een bezoek aan Wuhan.

Coronavirus bereikt Taiwan en de Verenigde Staten 21 januari 2020

Taiwan en de Verenigde Staten melden allebei een eerste bevestigde besmetting met het nieuwe virus. In de Amerikaanse staat Washington is een 30-jarige man in het ziekenhuis opgenomen nadat hij was teruggekeerd van een reis naar de regio rond Wuhan.

Voor zover ze dat nog niet deden, beginnen heel wat buurlanden met gerichte controles op de luchthavens van reizigers die uit de regio van Wuhan terugkeren. Landen die al screenings uitvoerden, voeren die nog op.

In haar dagelijkse balans zegt de Chinese gezondheidscommissie dat er binnen en buiten China 446 bevestigde besmettingen zijn, het aantal doden is gestegen tot 9.

Screenings op Europese luchthavens 22 januari 2020

Europese luchthavens, onder meer in Londen (Verenigd Koninkrijk) en Moskou (Rusland) starten met gerichte controles van passagiers die uit Wuhan komen. Ook Canada begint met screenings.

Hongkong en Macao melden intussen hun eerste bevestigde besmettingen met het nieuwe coronavirus. Er zijn nu officieel 581 bevestigde besmettingen, waarvan 571 in China. 17 mensen zijn overleden aan de gevolgen van de ziekte.

Wuhan in quarantaine geplaatst 23 januari 2020

China plaatst Wuhan, de stad waar de besmetting ontstond, onder quarantaine. Dat wil zeggen dat er geen lucht-, ferry-, bus-, trein- en metroverkeer meer mogelijk is. De luchthaven en de treinstations worden gesloten voor vertrekkende passagiers. Wuhan is een stad met 11 miljoen inwoners en een belangrijk transitpunt voor verplaatsingen binnen China. Na Wuhan worden nog tien andere steden afgesloten, een ongeziene maatregel. De festiviteiten voor Chinees Nieuwjaar in de hoofdstad Peking worden afgelast.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt samen om de uitbraak van het nieuwe virus te bespreken. Ze beschouwt de situatie niet als een wereldwijde noodtoestand, maar wel als een "uitzonderlijke gebeurtenis die een risico inhoudt voor andere landen en een internationaal gecoördineerde actie vraagt". Eerder gebeurde dat voor het Zika-virus in 2016 en de uitbraak van ebola in Afrika.

De WHO zegt dat het gaat om "een noodtoestand in China" en niet om een wereldwijde noodtoestand, "al kan het dat wel worden, zegt directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Onze beslissing betekent niet dat de WHO dit niet ernstig neemt, integendeel." De WHO is wel tevreden over de aanpak van de Chinese autoriteiten, die zeer strikte maatregelen nemen.

China voert maatregelen op, ook besmettingen in Europa 24 januari 2020

Volgens een nieuwe balans van de Chinese overheid zijn er nu 830 bevestigde gevallen en 25 overlijdens door het nieuwe coronavirus. De autoriteiten voeren het aantal maatregelen nog op. Drukke toeristische sites zoals de Grote Muur bijvoorbeeld zijn niet meer toegankelijk. Door het afsluiten van verschillende steden zouden 20 tot 30 miljoen mensen in quarantaine zitten. Het is niet duidelijk hoe lang de quarantaines zullen duren.

Het coronavirus uit China wordt voor het eerst officieel in Europa vastgesteld. In Frankrijk zijn drie mensen ziek geworden, meldt de Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn. Ze worden opgenomen in ziekenhuizen in Parijs en Bordeaux.

Ook in België worden voortdurend stalen van mogelijke patiënten gecontroleerd 25 januari 2020

Het coronavirus blijft levens kosten: de teller staat al op 41 doden, bijna 1.300 mensen zijn besmet. De meeste besmettingen zijn in China, maar het lijstje met getroffen landen blijft verder oplopen.

Nu er ook besmettingen zijn in Frankrijk, waarschuwt het Europees Centrum voor Ziektepreventie dat het "waarschijnlijk" is dat er in Europa nog meer besmettingen zullen opduiken. De waakzaamheid is dan ook groot. Ook in ons land worden er voortdurend stalen getest van patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, bevestigt viroloog Marc Van Ranst. Maar vooralsnog zijn er geen besmettingen vastgesteld. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) benadrukt dat haar diensten de situatie continu opvolgen om meteen in te grijpen indien nodig en de bevolking voldoende te informeren.

De Verenigde Staten en Frankrijk maken intussen bekend dat ze hun burgers weghalen uit de Chinese stad Wuhan, dat gezien wordt als epicentrum van het nieuwe virus.

56 doden, meer dan 2.000 besmettingen en dat in deze landen 26 januari 2020Al 56 mensen zijn overleden ten gevolge van het coronavirus en het virus duikt voor het eerst op in Canada. Het aantal besmettingen staat intussen op meer dan 2.000. Er wordt door Chinese burgers gevreesd dat het aantal besmettingen zelfs een onderschatting is, zo worden patiënten met een lichte besmetting afgeraden om naar het ziekenhuis te gaan.

China heeft intussen de handel in vlees van wilde dieren (slangen, pauwen, krokodillen en dassen) aan banden gelegd, het vlees mag niet meer vervoerd en verhandeld worden.

Ook België gaat landgenoten evacueren uit Wuhan 27 januari 2020

Volgens een nieuwe balans van de Chinese overheid zijn er meer dan 2.900 besmettingen met het coronavirus in China, 82 mensen zijn overleden aan complicaties. Voor het eerst is ook een patiënt overleden buiten de provincie Hubei, waar de besmetting ontstond. Het gaat om een man uit Peking die eerder in Wuhan geweest was.

De Chinese overheid heeft een “task force” ingericht om de aanpak te coördineren en worden scherpe maatregelen verder uitgerold. Zo wordt de vakantie voor Chinees Nieuwjaar al zeker verlengd tot en met zondag 2 februari en wordt ook privé-autoververvoer verboden in de stad Wuhan.

Meerdere Europese landen beslissen om landgenoten te evacueren uit de omgeving van de stad Wuhan, waar de oorspronkelijke besmetting ontstaan is. Ook België gaat burgers terughalen. In het gebied verblijven 15 Belgen. Als zij dat willen, kunnen ze naar België teruggehaald worden.

Eerste besmetting die plaatsvond in Europa en onze FOD Volksgezondheid stelt lijst op met veelgestelde vragen 28 januari 2020

Het aantal besmettingen in China neemt snel toe, wat niet verwonderlijk is na het Chinees Nieuwjaar, waar mensen het hele land doorreisden. In totaal zijn nu 4.515 besmettingen bevestigd en zijn 106 mensen overleden aan complicaties. De start van het nieuwe semester aan scholen en universiteiten is intussen voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Voor het eerst is in Duitsland een besmetting vastgesteld. Een man in de deelstaat Beieren is ziek geworden door het coronavirus en verkeert volgens de Duitse overheid in goede gezondheid. Opvallend: de man is de eerste patiënt die op Europees grondgebied besmet is geraakt. Hij kwam in Duitsland in contact met een Chinese collega die daar was voor een opleiding.

De FOD Volksgezondheid van ons land heeft intussen een lijst met veelgestelde vragen beantwoord. U kan die hier vinden.

Luchtvaartmaatschappijen schrappen vluchten naar China en nu al meer besmettingen dan bij SARS-epidemie 29 januari 2020

British Airways schrapt voorlopig alle vluchten naar China. Ook andere luchtvaartmaatschappijen volgen dat voorbeeld of beperken hun aanbod naar Chinese bestemmingen. Intussen evacueren steeds meer landen hun burgers uit China.

Het aantal personen besmet met het coronavirus in China is intussen opgelopen tot bijna 6.000. Het aantal besmettingen is nu hoger dan dat tijdens de beruchte SARS-epidemie van 2002 (waarbij wereldwijd 770 doden vielen) en wellicht is het cijfer nog een onderschatting. Aan het nieuwe coronavirus zijn al 132 mensen bezweken, allemaal in China.

Australische wetenschappers hebben intussen met succes het nieuwe coronavirus gekweekt in een laboratorium. De ontwikkeling zou moeten bijdragen tot een beter begrip van hoe het virus werkt.

Wereldgezondheidsorganisatie kondigt wereldwijde noodsituatie aan 30 januari 2020

De Wereldgezondheidsorganisatie kondigt dan toch een wereldwijde noodsituatie af. Dat betekent evenwel niet dat we ons nu plots veel zorgen moeten maken: de noodtoestand betekent vooral dat landen beter ondersteund en geholpen kunnen worden, en dat er makkelijker maatregelen kunnen worden genomen, b.v. in ontwikkelingslanden.

FOD Buitenlandse Zaken heeft intussen bekendgemaakt dat onze vijftien landgenoten die zich nog in en rond de Chinese stad Wuhan, het epicentrum van het coronavirus, bevinden, zaterdag kunnen terugkeren naar België. De repatriëring is echter niet verplicht. Na hun aankomst in België worden ze 14 dagen in quarantaine geplaatst in het militair hospitaal in Neder-over-Heembeek.

Rusland heeft dan weer bekendgemaakt dat het de grens met China tijdelijk gaat sluiten en dat er voorlopig geen visa meer worden uitgereikt aan Chinezen. Dat moet de verspreiding van het coronavirus tegengaan.

Besmettingen nemen toe in Europa 31 januari 2020

Ook in het Verenigd Koninkrijk, Italië, Zweden, Spanje en Rusland worden besmettingen met het coronavirus vastgesteld. In China zelf zijn intussen bijna 10.000 mensen besmet, meer dan 200 mensen zijn aan de ziekte overleden.

Steeds meer landen evacueren hun burgers uit Wuhan en omstreken. Een eerste vliegtuig met 200 Fransen is rond de middag aangekomen op een militair vliegveld in Istres, in de buurt van Marseilles. Ze worden naar een vakantiepark gebracht, waar ze de komende twee weken in quarantaine zullen zitten, onder medische controle.

In eigen land heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) een persconferentie gehouden over de evacuatie van de Belgen uit Wuhan. Daar werd gezegd dat er zondagavond 2 februari een vlucht aankomt op de militaire luchthaven van Melsbroek. Daarbij zijn 9 mensen met de Belgische nationaliteit en hun naasten. Op de vlucht zitten ook nog Nederlanders, Denen, Tsjechen en Slovaken. Onze overheid heeft ook een website met alle mogelijke informatie gelanceerd.

China raakt meer en meer geïsoleerd 1 februari 2020

Steeds meer landen nemen extra maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus, waardoor China voort geïsoleerd raakt. Zo weren onder anderen de Verenigde Staten en Australië reizigers uit China en/of moeten ze een tijd in quarantaine aan de grens verblijven. Ook luchtvaartmaatschappijen schrappen in toenemende mate vluchten van en naar China en internationale bedrijven sluiten net als Chinese bedrijven tijdelijk hun vestigingen.

Al die maatregelen hebben een impact op de economie. De Chinese Centrale Bank moedigt Chinese banken aan om vlotter geld te lenen aan noodlijdende bedrijven. Onder meer in de provincie Hubei, waar het virus voor het eerst uitbrak, verlagen de banken de rente, waardoor bedrijven goedkoper kunnen lenen.

Het aantal bevestigde besmettingen in China zelf ligt intussen op bijna 12.000.

Negen Belgen zijn teruggekeerd uit Wuhan 2 februari 2020

Voor het eerst is buiten China een patiënt overleden als gevolg van complicaties door een besmetting met het coronavirus. De man overleed in de Filipijnen, hij was een Chinese man die vanuit Wuhan, de stad waar het coronavirus voor het eerst opdook, naar de Filipijnen gereisd was. Over heel China zijn intussen ongeveer 14.300 besmettingen bevestigd.

De bouw van de twee noodziekenhuizen in de miljoenenstad Wuhan is intussen afgerond. De twee gebouwen werden een week tijd opgetrokken om patiënten te kunnen opvangen. Ze openen maandag en woensdag de deuren.

Op de militaire luchthaven van Melsbroek landt zondagavond een vliegtuig met 9 Belgen die uit Wuhan gerepatrieerd zijn. Ze worden naar het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek gebracht, waar ze een tweetal weken in afzondering zullen verblijven.

Chinese economie lijdt sinds de uitbraak van het coronavirus 3 februari 2020

De Chinese beurzen gaan opnieuw open na de verlengde sluiting voor Chinees Nieuwjaar. Ze lieten bij de start de grootste daling sinds 2015 optekenen. Ook de beurs in Hongkong, die eerder alweer geopend was, heeft sindsdien moeten inleveren.

In de nieuwe balans van de Chinese overheid ligt het aantal bevestigde besmettingen nu op meer dan 17.000. 362 patiënten, vooral oudere mensen en mensen die al verzwakt waren, zijn overleden.

Eerste besmetting met coronavirus bij een Belg 4 februari 2020

Voor het eerst is in ons land een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een van de negen Belgen die zondag teruggekeerd is uit Wuhan, de stad waar het virus voor het eerst uitbrak. De besmette persoon vertoont geen symptomen en verkeert in goede gezondheid. Hij verblijft in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, een van de twee referentiecentra in ons land voor mensen die het coronavirus zouden oplopen.

De betrokken persoon is geïsoleerd en binnen een paar dagen is die persoon virusvrij”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “De patiënt zal wel nog voor de volle 14 dagen onder quarantaine blijven en dan is dit voorbij Het was een goede beslissing om stalen te nemen bij mensen die geen symptomen hadden, want dit was een daarvan.”

China erkent intussen dat ze tekortgeschoten is bij de bestrijding van het coronavirus. De overheid kreeg in de eerste dagen kritiek omdat ze te laks zou zijn opgetreden. De Communistische Partij zegt dat er lessen moeten worden getrokken uit de gebeurtenissen van de afgelopen weken en dat voortaan beter moet worden ingegrepen bij een nationale noodsituatie.

Besmette Belg maakt het goed: “Ik maak me geen zorgen” 5 februari 2020

Philippe Soubry, de man die als eerste Belg besmet is met het coronavirus, maakt het goed. In een gesprek met VRT NWS zegt hij zich geen zorgen te maken, hij vertoont ook geen symptomen. De man kijkt er al uit om terug te keren naar China, waar zijn vrouw en stiefzoon wonen.

Hij is opgenomen in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, een van de twee referentieziekenhuizen in ons land die eventuele coronapatiënten kunnen opvangen. Volgens het ziekenhuis is er absoluut geen gevaar dat hij andere patiënten kan besmetten en hoeven andere patiënten of bezoekers zich geen zorgen te maken.

Voor de kust van Japan zijn tien mensen besmet geraakt met het coronavirus op een cruiseschip. De opvarenden moeten 14 dagen aan boord blijven. Meerdere landen blijven intussen hun maatregelen verscherpen. Zo sluit de autonome Chinese regio Hongkong de grens met China. Iedereen die vanuit het Chinese vasteland Hongkong binnen wil, moet in quarantaine.

Het aantal bevestigde besmettingen met het nieuwe coronavirus in China stijgt tot meer dan 23.500. Volgens de overheid zijn zeker 490 mensen overleden, vooral oudere mensen en patiënten die al verzwakt waren door een andere aandoening.

Commotie over de dood van Chinese klokkenluider 7 februari 2020

In China is er veel commotie over de dood van Li Wenliang, een van de klokkenluiders die rond de jaarwisseling voor het eerst waarschuwde voor het nieuwe coronavirus. De oogarts was een van de eersten die eind december andere dokters waarschuwde voor een “SARS-achtig virus”. Begin januari werd Li opgepakt wegens "het verspreiden van geruchten", maar nadien weer vrijgelaten. Kort na zijn arrestatie werd Li zelf ziek nadat hij een besmette patiënt verzorgd had. Zijn overlijden werd eerst nog tegengesproken door het ziekenhuis waar hij lag.

Veel Chinezen zijn boos over de manier waarop de oogarts is aangepakt. Op de socialemediasite Weibu woedde een debat over vrije meningsuiting en verontschuldigingen aan het adres van Li en zijn familie. De censuur greep snel in, maar het is opvallend en ongebruikelijk dat zoveel volkswoede openlijk naar buiten komt.

Intussen zijn in China iets meer dan 31.000 besmettingen met het nieuwe coronavirus bevestigd en 270 elders in de wereld. In China zijn 637 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting. Los van het virus lijkt nu ook paniek een probleem te worden. Media in Hongkong en Singapore berichten over mensen die volop winkels leegkopen.

Twee Belgen gerepatrieerd uit China 9 februari 2020

Er zijn opnieuw twee Belgen gerepatrieerd uit Wuhan, de stad in het oosten van China waar de besmetting met het nieuwe coronavirus voor het eerst opdook. Ze kwamen met een door de Britse overheid georganiseerde vlucht. De twee nieuwkomers worden in quarantaine geplaatst in het militair ziekenhuis in Neder-over-Heembeek en getest op een eventuele besmetting met corona. Ze verblijven apart van de acht andere Belgen die eerder terugkwam uit Wuhan en negatief testte op het nieuwe virus.

Uit nieuwe cijfers van de Chinese overheid blijkt dat er nu 813 mensen overleden zijn aan de gevolgen van een besmetting met het nieuwe coronavirus, vooral ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Daarmee is het nieuwe virus officieel dodelijker dan SARS, dat uitbrak in 2002-2003. Daarbij stierven in totaal 774 mensen. Het aantal bevestigde besmettingen met het nieuwe coronavirus in China is nu gestegen tot iets meer dan 37.000. Buiten China zijn dat er net iets meer dan 270.

Teruggekeerde Belgen zijn niet besmet 10 februari 2020

De twee Belgen die tijdens het weekend vanuit China gerepatrieerd zijn naar ons land, zijn niet besmet met het nieuwe coronavirus. Dat blijkt uit bloedtesten. Ze vertonen geen symptomen en verkeren in goede gezondheid. Voor alle veiligheid blijven ze wel nog twee weken in afzondering in het militaire ziekenhuis in Neder-over-Heembeek.

De Chinese president Xi Jinping heeft een ziekenhuis in Peking bezocht waar enkel mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus, verzorgd worden. Het is de eerste keer dat Xi zijn publieke opwachting maakt in een ziekenhuis. Hij had lovende woorden voor de vele ziekenhuismedewerkers die strijden tegen het virus, sommigen gaven zelfs hun leven, zei hij. Enkele waarnemers zagen hierin een indirecte verwijzing naar dokter Li Wenliang,, een Chinese oogarts die als een van de eersten tevergeefs waarschuwde voor het virus en zelf overleden is.

Wereldwijd zijn nu al meer dan 43.000 mensen besmet met het nieuwe coronavirus. Het dodental is bijgesteld naar 1.011.

Nieuwe coronavirus krijgt officiële naam: Covid-19 11 februari 2020

Het nieuwe coronavirus krijgt eindelijk een officiële naam: Covid-19. De term “coronavirus” verwijst eigenlijk naar een groep van virussen, van een gewone verkoudheid tot het SARS-virus. In de nieuwe benaming staat de “Co” voor corona, de “vi” voor virus en de “d” voor disease (ziekte in het Engels, red). De 19 verwijst naar het jaar waarin het virus opdook. De nieuwe naam moest makkelijk uit te spreken te zijn, maar mocht tegelijk geen "stigmatiserende" verwijzing maken naar een geografische locatie, een persoon of een groep mensen of een dier.

Honderden experts buigen zich dinsdag en woensdag op het hoofdkwartier van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Genève over het nieuwe coronavirus. Met maar één vraag: hoe kunnen we het virus het best het hoofd bieden? Er zijn niet alleen experts op virologisch, medisch en technisch vlak, maar er nemen ook sociologen aan deel. Volgens professor Annemie Vandamme, die aanwezig is in Genève, is het ook belangrijk om te weten wat de impact is op de maatschappij.

Intussen dobbert het Nederlandse cruiseschip MS Westerdam al meer dan een week rond in het Verre Oosten. Meerdere landen weigeren om het schip te laten aanmeren uit vrees voor het nieuwe coronavirus. Nochtans is niemand van de bijna 1.500 passagiers aan boord ziek.

Is het virus over zijn hoogtepunt heen, of net niet? 12 februari 2020

Al enkele dagen zijn er minder nieuwe ziektegevallen, volgens officiële cijfers van de Chinese autoriteiten. Die zeggen dat er dinsdag in het hele land 2.015 nieuwe ziektegevallen opgetekend zijn. Volgens een topadviseur van de Chinese overheid zou het virus zelfs deze maand nog voorbij zijn hoogtepunt zijn en zou de uitbraak in april bedwongen zijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt het echter nog veel te vroeg om te spreken van het begin van het einde. Verschillende experts hebben ook vragen bij de correctheid van de cijfers die de Chinese overheid vrijgeeft.

Plotse sterke stijging in aantal besmettingen door nieuwe definitie 13 februari 2020

Er is een plotse sterke stijging in het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in de provincie Hubei, waar het virus voor het eerst opdook. In 24 uur kwamen er daar 14.840 nieuwe besmettingen en 242 overlijdens bij. Dat komt vooral doordat de overheid een nieuwe definitie van "besmetting" hanteert. Tot nu toe was een bloedtest noodzakelijk, voortaan wordt de diagnose ook gesteld op basis van enkel symptomen en een CT-scan van de longen.

Volgens de Chinese nationale gezondheidscommissie zijn er in het hele land nu 59.804 besmettingen en 1.367 overlijdens door Covid-19. 80 procent van alle besmettingen in China situeren zich in de provincie Hubei.

De Chinese overheid schuift intussen hoge partij¬functionarissen in Hubei en Wuhan aan de kant. Ze worden vervangen door vertrouwelingen van de Chinese president Xi Jinping, beiden met een verleden bij de veiligheidsdiensten. President Xi Jingping wil duidelijk orde en stabiliteit om zijn presidentschap niet in gevaar te brengen, zegt correspondente Eefje Rammeloo.

Passagiers van cruiseschip Westerdam mogen eindelijk van boord 14 februari 2020

Het Nederlandse cruiseschip MS Westerdam is na bijna twee weken ronddobberen mogen aanmeren in Cambodja. Het schip was na het einde van zijn reis de toegang geweigerd in meerdere landen uit schrik voor het nieuwe coronavirus, ook al was er niemand ziek. Een eerste groep passagiers mocht al van boord. Onder de opvarenden zijn ook een tiental Belgen, onder wie een koppel uit Putte, bij Mechelen. “Wij zijn blij dat we naar huis mogen, maar we mogen niet vergeten dat het coronavirus nog niet voorbij is”, luidt het.

De luchtvaartsector verwacht intussen zo’n 4 tot 5 miljard dollar aan omzet te verliezen door het nieuwe coronavirus. Dat is een schatting van de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO. Sinds de uitbraak van het virus hebben tientallen luchtvaartmaatschappijen hun vluchten naar China opgeschort in de hoop het virus niet verder te verspreiden.

Volgens de laatste balans van de Chinese overheid zijn er in het hele land nu 63.854 besmettingen met het nieuwe virus, 1.380 mensen zijn overleden aan de gevolgen van een besmetting. In 24 uur tijd zijn er iets meer dan 5.000 besmettingen bij gekomen. Een extra probleem is dat nu ook al zeker 1.700 artsen en verpleegkundigen ziek zijn en daardoor niet kunnen werken. Voor het eerst is er ook een dode in Japan.

Meest gelezen