Video player inladen...

Hoeveel merels telt u dit weekend? En hoe doet u dat het best?

De milieuorganisatie Natuurpunt roept tijdens dit jaarlijkse Vogeltelweekend op om alle vogels in uw tuin te tellen. Daarvoor moet u een kwartier gaan zitten en kijken wat er langskomt. Het is vooral uitkijken naar de merels. Door een virus nam hun aantal af. Herstelt de populatie zich? En hoe zit het met de huismus?

Het is een zachte winter. Vogelexpert Gerald Driessens van Natuurpunt verwacht daardoor minder getelde vogels en daar zijn verschillende redenen voor. "We denken dat er minder vogels uit het noorden gekomen zijn omdat ze voldoende voedsel vonden door de zachte winter. En hetzelfde geldt voor vogels van hier. Zij vinden zolang het niet vriest in de vrije natuur nog volop zaden, wormen en andere lekkers waardoor ze minder naar tuinen trekken."

Al zit het weer dan nu voor dit telweekend toch even mee. Het vriest en dan verliezen kleine zangvogels 's nachts snel veel vet, weet Driessens. "Dit weekend en zeker 's ochtends kan het dus zijn dat er toch wat meer vogels opduiken. Zeker aan voedertafels en vetbollen heb je meer kans ze te spotten."

Tellen, hoe doe je dat?

Wie mee wil tellen, zet zich een kwartier lang aan een raam met uitzicht op de tuin. Je noteert de vogels die je ziet. Maar pas op: je telt niet elke vogel, wel per vogelsoort het grootste aantal dat je tegelijkertijd ziet. "Zie je dus eerst drie pimpelmezen en daarna vijf pimpelmezen tegelijkertijd, dan geef je er vijf in. Anders bestaat de kans dat je dubbel telt", legt Driessens uit.

"Ik kijk vooral uit naar de resultaten van de merel deze keer", voegt hij er aan toe. De merel wordt in gewone jaren in 90 procent van de tuinen geteld. Maar de merel is de voorbije jaren getroffen door een virus en nu zijn ze nog in 72 procent van de tuinen gezien.

merel - Natuurpunt

Het usutu-virus kwam vier jaar geleden ons land binnen via Duitsland. Het eerste jaar daalden de waarnemingen van merels in de provincies Limburg en Antwerpen. Het tweede jaar in Oost-Vlaanderen en het jaar erop West-Vlaanderen. "Vorig jaar is het virus niet meer opgemerkt", zegt de vogelexpert "en misschien kunnen we nu met deze telling wel vaststellen dat de populatie zich herstelt of stabiel blijft en niet verder afneemt."

Ook de huismus blijft een zorgenkind. Het is net als de merel een standvogel die het hele jaar door in ons land blijft. Ze blijven in de buurt van hun broedplaats, letterlijk dicht bij huis dus. In de winter gaan ze vaak bij elkaar zitten, maar de groepen worden jaar na jaar kleiner. Doordat de huizen steeds beter geïsoleerd en afgewerkt zijn, vinden ze er geen broedplaatsen meer. In de tuinen worden klimop en hagen vervangen door hekwerk en muren die "netter" ogen. Schuilplaatsen verdwijnen, samen met de huismus.

huismus - Natuurpunt

De vogelexpert verwacht geen grote concentraties van de vink en de keep. Die zitten in strenge winters in grote groepen. Maar door het zachte weer zijn velen alweer vertrokken naar het noorden. Bovendien zijn ze niet geneigd om tuinen in te trekken, bij zacht weer vinden ze genoeg in de vrije natuur. 

De distelvink of putter is dan weer sterk in opmars, ook in de stad. Je herkent hem aan de felle driekleur: rood rond de ogen, zwart en geel aan de vleugels.

Distelvink of putter - Natuurpunt

En dan is er natuurlijk de halsbandparkiet. "Zou die verder blijven uitbreiden?" vraagt Driessens zich af. Een veertigtal halsbandparkieten werd losgelaten in Brussel uit de toenmalige Meli Zoo op de Heizel in 1973-1974 en kweekt er sindsdien lustig op los. Het gebied waar ze terug te vinden zijn, breidde uit van Brussel over Mechelen naar Antwerpen tot Brasschaat. "Pas als hun bolwerk helemaal volzit, dan dijen de gebieden uit. In Gent en Kortrijk zitten ze trouwens ook al."

De opkomst van de halsbandparkiet heeft gevolgen voor een inheemse vogel, de boomklever. Beide vogels broeden in dezelfde boomholtes. Maar omdat de halsbandparkieten eerder op het jaar beginnen te broeden, vinden de boomklevers geen geschikte broedplaatsen meer. "Maar met wat geluk spot je er toch eentje dit weekend" mijmert Driessens.

Boomklever - Natuurpunt

Geen idee welke vogel je in je tuin ziet? Dan kun je op de website van natuurpunt terecht, waar de meest voorkomende tuinvogels opgelijst staan. Alle waarnemingen worden in snel tempo verwerkt en maandagmiddag zouden de resultaten van heel Vlaanderen al beschikbaar moeten zijn. Wordt vervolgd dus!

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen