Laatste rechte lijn naar brexit:  Commissievoorzitter Von der Leyen en Europees president Michel zetten handtekening

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula Von der Leyen, en de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, hebben het brexitakkoord met het Verenigd Koninkrijk ondertekend. Vorige week werd het akkoord officieel goedgekeurd door het Britse parlement. De komende week moet ook het Europees Parlement het licht nog op groen zetten. Het Verenigd Koninkrijk zal zo op 31 januari uit de Europese Unie kunnen stappen, meer dan 3,5 jaar na het brexitreferendum. 

Het brexitakkoord heeft veel voeten in de aarde gehad. Na twee jaar onderhandelen probeerde voormalig premier Theresa May tot drie keer toe om haar brexitdeal door het Britse parlement te krijgen, tevergeefs. May stapte op en Boris Johnson volgde haar op als premier.

Hij onderhandelde opnieuw met de EU, en het akkoord werd licht gewijzigd. Ook daarna lukte het echter niet om een stemming te organiseren in het Lagerhuis. Er kwamen nieuwe verkiezingen, de partij van Johnson haalde een verpletterende overwinning binnen. Pas daarna kreeg het akkoord een meerderheid van de stemmen in het parlement. 

Vandaag hebben voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en Ursula Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, het akkoord ondertekend. "De dingen zullen veranderen, maar onze vriendschap zal blijven. We starten een nieuw hoofdstuk als partners en bondgenoten", schreef Michel op Twitter.

(Lees voort onder de tweets.)

Volgende woensdag moet ook het Europees Parlement het akkoord nog officieel goedkeuren. Dit lijkt nog slechts een formaliteit. De laatste rechte lijn is dus ingezet, en het Verenigd Koninkrijk zal zo op 31 januari - meer dan 3,5 jaar na het brexitreferendum - uit de EU kunnen stappen.

Meest gelezen