Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

VS geeft toe dat er bij Iraanse raketaanvallen in Irak 34 Amerikaanse militairen zijn gewond geraakt

Bij twee Iraanse raketaanvallen op VS-bases in Irak zouden op 8 januari dan toch Amerikaanse militairen gewond zijn geraakt. Eerder had de VS dat ontkend. Het Pentagon geeft nu toch 34 gewonden toe en dat kan de spanningen met Iran opnieuw aanjagen.

Even terug in de tijd: op 8 januari heeft Iran raketten afgevuurd op twee Iraakse militaire bases waar ook Amerikaanse (en Europese) militairen waren gestationeerd. Dat was een vergelding voor de Amerikaanse droneaanval waarbij eerder de Iraanse geneaal Qassem Soleimani werd gedood.

Die Iraanse tegenactie leek aanvankelijk weinig bereikt te hebben en president Donald Trump stelde dat er geen Amerikanen gedood of gewond waren geraakt, "op wat hoofdpijn na". Als gevolg daarvan kwam er geen Amerikaanse vergelding tegen Iran en is de erg gespannen situatie tussen beide landen ietwat afgenomen. 

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, geeft nu toe dat er bij die aanvallen toch 34 Amerikaanse militairen zijn gewond. Ze zouden een hersenschudding hebben opgelopen. Dat is dan misschien niet dramatisch, maar 17 van die soldaten worden nog altijd verzorgd in militaire ziekenhuizen in Duitsland of de Verenigde Staten. Volgens het Pentagon is de verwarring te wijten aan het feit dat de exacte diagnose pas dagen na de aanval is gesteld.

Nemen de spanningen met Iran nu opnieuw toe?

Als blijkt dat die Amerikaanse militairen dan toch meer ernstige verwondingen zouden opgelopen hebben, zou dat de roep om vergelding tegen Iran opnieuw kunnen doen oplaaien. Zo ver is het echter nog niet. 

Iran beschouwde de aanval als "succesvol", maar zit met een veel groter probleem. Enkele uren na de raketaanval op Irak schoot de Iraanse luchtafweer per vergissing een Oekraïens passagiersvliegtuig neer nabij de hoofdstad Teheran. Alle 176 inzittenden -de meesten Iraniërs- zijn daarbij omgekomen. Dat heeft tot grote woede in Iran geleid, vooral dan tegen de eigen leiders en de Revolutionaire Wachten. 

Het is vooral die ramp met dat vliegtuig dat geleid heeft tot een afname van de spanningen tussen de VS en Iran, tenminste voorlopig. Ook nu lijkt een late Amerikaanse wraakactie dan ook niet te verwachten, want noch Washington noch Teheran lijken de zaak op de spits te willen drijven.

Meest gelezen