Videospeler inladen...

Wie is Seckou Ouologuem, de nieuwe stadsdichter van Antwerpen?

Vandaag, op Gedichtendag, wordt Seckou Ouologuem officieel ingehuldigd als tiende stadsdichter van Antwerpen. De 35-jarige slamdichter neemt de fakkel over van Maud Vanhauwaert. Wie is de man die de eer van Antwerpen Boekenstad de komende twee jaar hoog moet houden?

Seckou Ouologuem is de tiende stadsdichter van Antwerpen en de allereerste slamdichter die de taak op zich neemt. Hij is half Malinees, en Antwerpenaar in hart en nieren. Twee jaar lang zal 't Stad zijn podium zijn.

Daarmee treedt hij in de voetsporen van onder andere Tom LanoyeBart Moeyaert en Maud Vanhauwaert. Dat zijn grote schoenen om te vullen. "Slam is een heel specifieke vorm van poëzie,", zegt Ouologuem aan VRT NWS, "dus het wordt sowieso "anders", maar zeker zo interessant."

Hieronder ziet u Seckou Ouologuem aan het werk:

Poëzie met een boodschap

Op z'n dertiende is Ouologuem al bezig met spoken word, in de breedste zin van dat woord: eerst rappen met vrienden, later optreden met een hiphopgroepje. Zijn passie evolueert door de jaren heen naar slampoëzie, dankzij performers als de Amerikaan Saul Williams.

Ouologuem wint na die overstap de slamaward van de interculturele beweging Kif Kif en maakt zijn eerste voorstellingen. In 2012 deelt hij het podium met Chris Lomme, voor een poëzievoorstelling over het koloniale verleden van België in Congo.

"Pokémon Go" met slammende dichters doorheen de stad, dat zou ideaal zijn

Seckou Ouologuem

Maatschappelijk engagement is een belangrijk kenmerk van slam, en Ouologuem heeft ook een missie: als lid van #decolonizebelgium probeert hij in de eerste plaats koloniale standbeelden van de nodige context te voorzien, maar liever nog ziet hij ze volledig uit het straatbeeld verdwijnen.

Expliciet politiek of activistisch wordt zijn stadsdichterschap echter niet: "Enkel politiek zijn, dat zou saai zijn. Wat ik wél ga doen is de link leggen tussen kunst en wat er echt leeft bij de mensen in Antwerpen."

Slamkoning Seckou

De slamdichter staat niet enkel zélf op het podium, hij inspireert ook anderen om dat te doen. Ouologuem brengt poëzie naar rusthuizen en gevangenissen en organiseert nog steeds workshops voor jongeren. Hij zit ook in de organisatie van Capital Slam, een Vlaamse scholencompetitie voor poëzie.

Seckou staat bekend om zijn scherpe tong die met veel woordspel en humor dialoog en verbinding opzoekt

Adviescommissie voor stadsdichterschap Antwerpen

Al enkele jaren programmeert hij het spoken word-festival "Word(t)" in het Antwerpse Letterenhuis en het "Felix Poetry Festival" in Het Bos. Voor een stadsdichter is die organisatorische ervaring natuurlijk een pluspunt.

Het is dus niet verwonderlijk dat Seckou Ouologuem, een sterkhouder in de slamwereld, nu 2 jaar lang over Antwerpen zal dichten. "Antwerpen kan nu een nieuw facet van poëzie ontdekken", stelt de adviescommissie van het stadsdichterschap. Die looft ook zijn "scherpe tong die met veel woordspel en humor dialoog en verbinding opzoekt". 

Gotta catch them all

Kenmerkend voor slam is de ritmische voordracht van de gedichten: dat is niet zo evident voor de (soms letterlijk) in steen gebeitelde poëzie van een stadsdichter. "Dat wordt een grote uitdaging", geeft Ouologuem toe. "Ik denk zelf nu nog vooral in geschreven termen, het is nog wat aftasten."

Creatieve ideeën heeft hij in elk geval genoeg: "Ik zou het cool vinden dat je in heel de stad QR-codes kunt scannen om gedichten te kunnen beluisteren. Of dat je een virtualrealitybril opzet en je zo performers in de stad ziet staan. Een "Pokémon Go" met slammande dichters overal, dat zou ideaal zijn." (lacht)

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Om 10 uur wordt Seckou Ouologum officeel aangesteld in het Felix Pakhuis. Om 15 uur neemt Maud Vanhauwaert afscheid van de Antwerpenaar, in het Antwerpse Letterenhuis. De laatste donderdag van januari is al jaar en dag gedichtendag, om die dag kracht bij te zetten wordt de nieuwe stadsdichter van Antwerpen dan aangesteld. Alle stadsgedichten zijn terug te vinden op www.antwerpenboekenstad.be.

Meest gelezen