Zwitserland slaat Einstein-kwartje, zo klein dat je er een vergrootglas bij krijgt

Zwitserland heeft een gouden muntje uitgebracht dat zo klein is dat je een vergrootglas nodig hebt om te zien dat de beeltenis van Albert Einstein erop staat. Het gelegenheidskwartje heeft een doorsnee van nog geen 3 millimeter.

De Zwitserse Munt slaat jaarlijks een aantal herdenkingsmunten en dit jaar heeft de instelling ervoor gekozen om een piepklein muntje te maken met daarop de beeltenis van Albert Einstein. Zwitserland is er maar wat trots op dat de geniale fysicus van 1895 tot 1914 in het land woonde.

Als eerbetoon aan de Nobelprijswinnaar heeft de Zwitserse Munt ervoor gekozen om een kwartje te slaan dat naar eigen zeggen het kleinste gouden muntje ter wereld is: het kwartje heeft een diameter van slechts 2,96 millimeter.

Vergrootglas

Het muntje is zo onooglijk klein dat kopers er een vergrootglas bij krijgen om de beeltenis van Einstein, die zijn tong uitsteekt, te kunnen zien. Het muntje zit samen met het vergrootglas en een lampje verpakt in een grote zwarte doos. 

Het numismatieke hebbeding wordt slechts in een beperkte oplage van 999 stuks uitgebracht. Hoewel het muntje een nominale waarde van 0,25 Zwitserse frank heeft, moeten kopers er 199 Zwitserse franken (omgerekend iets meer dan 185 euro) voor neertellen. Op dit moment ligt de webshop van de Zwitserse Munt plat, waarschijnlijk door de wereldwijde media-aandacht voor het Einstein-kwartje.

Bekijk hier een filmpje van het productieproces van het muntje:

Meest gelezen