Video player inladen...

Aantal dodelijke slachtoffers van aardbeving in Turkije loopt op tot 38

In het oosten van Turkije zijn al 38 doden geteld na de krachtige aardbeving van vrijdagavond. Er zijn ook zo'n 1.600 gewonden. Tot nu toe zijn zeker 45 overlevenden vanonder het puin gehaald. De getroffen regio ligt 750 kilometer ten oosten van de hoofdstad Ankara. Turkije heeft zelf reddingswerkers gestuurd en zegt dat het geen internationale hulp nodig heeft

Het epicentrum van de aardbeving lag  in de provincie Elazig. De beving had een kracht van 6,8 en was voelbaar tot in de buurlanden Syrië, Iran, Georgië en Armenië.

Het officiële Turkse agentschap voor rampsituaties AFAD maakt verder melding van minstens dertig naschokken in de loop van de dag. Er zijn meer dan vierhonderd reddingsteams met zwaar materiaal ter plaatse gestuurd. Ook militaire eenheden zijn ingeschakeld bij de reddingswerken. 

Inwoners van de getroffen gebieden die hun huis verloren, zijn ondergebracht in sportzalen en in slaapruimtes voor studenten. Het vriest in de regio, en de reddingswerken verlopen in moeilijke omstandigheden.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft al gebeld met zijn Turkse collega Erdogan om zijn medeleven met de slachtoffers uit te drukken. De Grieken bieden ook hulp aan. 

In de Turkse ondergrond komen twee breuklijnen samen, aardbevingen komen er wel vaker voor. In 1999 kwamen bij twee zware aardbevingen in de regio 18.000 mensen om het leven.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen