Video player inladen...

CD&V-voorzitter Joachim Coens wil politiek dicht bij de mensen: "Wij, CD&V, staan dicht bij jou!"

Op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij heeft CD&V-voorzitter Joachim Coens gepleit voor een politiek die inzet op nabijheid en oplossingen zoekt voor de problemen van de mensen. Dat kan bijvoorbeeld via kleinere kieskringen. In verband met de formatie pleit hij voor een stabiele federale regering en een goede verstandhouding tussen die federale regering en de Vlaamse regering.

Coens, die pas vorige maand tot partijvoorzitter is gekozen, wil naar eigen zeggen zijn partij weer een duidelijke smoel geven. Daarvoor lijkt hij terug te grijpen naar de oude baseline van de partij, "Midden de mensen". "We geloven in wat mensen kunnen betekenen voor elkaar", hield hij zijn aanhang voor. "Wij, CD&V, staan dicht bij jou!" 

Waarom niet eens werk maken van kleinere kieskringen? Dat is politiek dichter bij de mensen

CD&V-voorzitter Joachim Coens

Die nabijheid wil Coens graag vertalen in beleid, bijvoorbeeld door de lokale besturen te versterken. Nabijheid als "oranje draad": Coens wil een politiek die oplossingen zoekt voor de mensen. Weg van de wolligheid doet de CD&V-voorzitter ook een concreet voorstel: "Waarom niet eens werk maken van kleinere kieskringen? Dat is politiek dichter bij de mensen."

Als voorzitter wil Coens bouwen aan een partij gestoeld op een sociale, een ondernemende en een ethisch duurzame as. "'Dichtbij jou' is voor ons vooral ook: dicht bij de meest kwetsbaren, met grote zorg voor het beginnend en het eindigend leven."

Misschien moet ik met Conner Rousseau gewoon eens praten over hoe we hier samen uit de oppositie geraken

CD&V-voorzitter Joachim Coens

Over de federale formatie houdt Joachim Coens het als informateur zo vaag mogelijk. Hij wil "een stabiele regering met aandacht voor de goede verstandhouding tussen de Vlaamse en federale regering". Dit kan worden beschouwd als een vingerwijzing om de N-VA niet los te laten op federaal niveau, diezelfde N-VA die uiteraard een leidende rol heeft in de Vlaamse regering.

Een ander opvallend zinnetje in zijn toespraak ging over Sint-Niklaas, "de stad van collega Conner Rousseau", zijn collega-voorzitter van SP.A. "Misschien moet ik met hem gewoon eens praten over hoe we hier samen uit de oppositie geraken", aldus Coens. Uiteraard heeft hij het in de eerste plaats over Sint-Niklaas, waar CD&V en SP.A in de oppositie zitten, maar misschien alludeert hij ook wel op het Vlaamse niveau, waar CD&V wel, maar SP.A niet in de meerderheid zit.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen