Het zijn lange dagen in de Senaat.

Eerste fase van afzettingsprocedure tegen president Trump zit erop, Democraten zijn fel: "Een dictator"

In de Verenigde Staten is de eerste fase In de impeachmentprocedure of afzettingsprocedure tegen president Donald Trump afgerond. De Democraten hebben drie dagen lang hun argumenten tegen Trump toegelicht. Volgens hen heeft Trump zijn macht misbruikt en is hij een dictator. Nu komt de verdediging aan het woord. 

Hoofdaanklager Adam Schiff (foto onder) nam als laatste het woord. Schiff begon met zeggen dat hij moe is. "Ik ben uitgeput en kan me alleen maar voorstellen hoe jullie je voelen", aldus de hoofdaanklager. Daarna somde hij overtredingen op die Trump zou hebben gemaakt.

"Of Trump wordt weggestuurd als president, is nu aan jullie", zei Schiff tegen de senatoren, die fungeren als juryleden in het proces. "In de geschiedenis van ons land heeft geen enkele president zo erg geweigerd mee te werken aan een afzettingsonderzoek."

Volgens VS-correspondent Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1 waren het interessante dagen. "De Democraten haalden fel uit naar Trump, die ze een dictator noemden. Het was meestal Trump first in plaats van America first."

Vandaag, maandag en dinsdag hebben de advocaten van de president de mogelijkheid om te reageren op de verklaring van de aanklagers. Advocaat Jay Sekulow gaf gisteren al een inkijk in de verdediging. Hij zei dat de aanklagers erg beperkte informatie hebben gegeven en dat hij ze daar op gaat wijzen. Volgens Soenens gaat er vandaag niet zoveel meer gezegd worden: "Trump heeft dat zelf gevraagd, omdat er op zaterdag te weinig mensen tv kijken".

Trump staat terecht omdat hij zijn macht als president zou hebben misbruikt voor zijn eigen politieke gewin door Oekraïne te vragen een onderzoek in te stellen naar Democratisch presidentskandidaat Joe Biden en zijn zoon Hunter. Ook zou Trump het onderzoek daarnaar hebben tegengewerkt, onder meer door dagvaardingen te negeren.

De kans dat Trump afgezet wordt is nog kleiner geworden. De Republikeinen vormen een blok

Björn Soenens, correspondent VS

Volgens Björn Soenens is de kans dat Trump wordt afgezet nog kleiner. "Cruciaal is de vraag of er extra getuigen worden opgeroepen. Om dat te bereiken, moeten er vier senatoren van de Republikeinen overlopen naar de Democraten. Maar de Republikeinen vormen een blok."

AFP or licensors

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen