Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Chinese president houdt crisisbijeenkomst over coronavirus: "Ernstige situatie" 

De Chinese autoriteiten nemen de uitbraak van het coronavirus duidelijk zeer ernstig. President Xi Jinping riep vandaag de top van de communistische partij bijeen. Daar werden maatregelen besproken om "de versnellende uitbraak" van het virus aan te pakken.

Xi Jinping liet weten dat China, met de uitbraak van het nieuwe virus, te maken heeft met een "ernstige situatie". De Chinese autoriteiten voeren daarom verdere beperkingen in op transport, onder meer wat betreft groepsreizen. In China zijn al 42 mensen overleden aan het virus, meestal ouderen die al een zwakkere gezondheid hadden. 

Wereldwijd zijn intussen volgens de officiële cijfers ruim 1.400 mensen besmet, de meesten in China waar het virus vandaan komt. De eerste besmettingshaard lag in de grootstad Wuhan. Mogelijk komt de besmetting van een voedselmarkt waar illegaal wild vlees wordt verkocht.

In Europa zijn voorlopig enkel in Frankrijk besmette gevallen gedetecteerd. De situatie van die drie patiënten is niet ernstig en onder controle, klinkt het. Op de luchthaven van Roissy Charles de Gaulle, nabij Parijs, komt er vanaf morgen een medische eenheid om zieke passagiers op te vangen en mensen te informeren. De Franse autogroep PSA gaat zijn personeelsleden en familie uit de regio rond de Chinese stad Wuhan intussen repatriëren.

In België is er voorlopig nog geen corona-geval vastgesteld. Op de luchthaven van Zaventem is men waakzaam, maar extra maatregelen komen er voorlopig niet.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen