Waalse boeren voeren actie aan supermarkten: "Koop alsjeblief producten van hier "

Jonge boeren voeren vanmiddag actie aan de supermarkten in Wallonië. Ze zeggen dat de toekomst van de landbouw onder druk staat. De consument betaalt, maar veel boeren verdienen bijna niets meer. De landbouwers willen transparante prijzen, en vragen aan de consument om toch vooral Belgisch te kopen. 

"De bedoeling is om de consument duidelijk te maken hoe moeilijk we het wel hebben. Vaak is de prijs die we krijgen minder dan de productieprijs" zegt Marianne Streel, voorzitter van de landbouwvereniging Féderation Walonne de l'Agriculture. 

"Vooral de veeboeren hebben het moeilijk. We zien dat veel consumenten nog buitenlands vlees kopen. Terwijl we bij ons al te veel vlees produceren. Dat begrijpen we niet. Koop Belgisch vlees, melk en andere landbouwproducten" vult Marc de Coster aan. Hij baat al jarenlang een familiebedrijf uit in Geldenaken-Jodoigne, net over de taalgrens dus. 

Er zijn al meer tachtigers bij de boeren dan mensen onder de dertig 

Marianne Streel, voorzitter Waalse landbouworganisatie

"Op deze manier zien veel jonge mensen de boerenstiel niet meer zitten" zegt landbouwer Marc De Coster. "Zo hard werken, zo'n lange dagen kloppen voor een onzekere toekomst en weinig of geen geld, daar passen ze voor". 

Dat laatste blijkt ook uit de cijfers, zegt de voorzitster. "Weet je dat er in Wallonië al meer landbouwers zijn van boven de tachtig (!) dan jongeren van minder dan dertig?" 

Dat heeft veel met geld te maken, maar er is meer zegt Marianne Streel. "We hebben er alle begrip voor, maar ook de milieuregels worden almaar strenger. Dat verhoogt nog de stress. En sommige landbouwers worden dan nog geconfronteerd met boze voorbijgangers, bijvoorbeeld wanneer ze hun veld aan het besproeien zijn". 

Het initiatief van de actie aan de supermarkten vandaag komt van de jonge boeren. Maar ze krijgen ook de steun van de hele sector en van de oudere collega's. Een voorbeeld dat alles goed samenvat, zegt Marc De Coster. "Vroeger betaalde mijn vader honderdduizend frank voor een trekker. Nu is het nog altijd honderdduizend, maar dan in euro. Toen kreeg hij vijf frank voor een liter melk. Denk je dat ik nu vijf euro krijg?" De vraag stellen is ze beantwoorden. 

De cola in de supermarkt is dubbel zo duur als de melk. Vindt u dat normaal? 

Landbouwer Marc De Coster

"De prijs voor een liter melk in de supermarkt is nu vaak maar de helft van wat je betaalt voor een liter cola. Is dat normaal? En weet je, op melk kan je nog overleven, op cola niet" zegt De Coster als boutade. 

De sensibiliseringsacties passen in een lange rij van boerenprotest in ons land, maar ook in alle buurlanden. Wat willen ze bereiken met hun acties? "Ook de politiek moet zijn verantwoordelijkheid nemen. En de grootwarenhuizen, want het is niet toevallig dat daar vandaag actie wordt gevoerd.

"Wat we vooral willen is een prijzenobservatorium" zegt Marianne Streel nog. "Waar in het oog wordt gehouden of de boer een leefbaar inkomen krijgt, en kan ingegrepen worden als dat niet zo is. Op die manier wordt ook duidelijk waar het geld van de consument naartoe gaat." Het is duidelijk, volgens de Waalse landbouworganisaties komt er veel te weinig van dat geld terecht bij de producent. 

Meest gelezen