Videospeler inladen...

Gemeentediensten van Willebroek slachtoffer van cyberaanval: "Hackers vragen betaling in bitcoins"

De gemeentediensten van de Antwerpse gemeente Willebroek zijn het slachtoffer geworden van een cyberaanval. De hackers vragen een betaling in bitcoins, meldt de gemeente op haar website. 

Afgelopen nacht is het informaticasysteem van Willebroek het slachtoffer geworden van een cyberaanval, zo meldt de gemeente op haar website. Het probleem werd in een woonzorgcentrum ontdekt, nu moet worden nagegaan hoe breed het informaticasysteem getroffen is.

"Het is wel al duidelijk dat alle computers eruitliggen, alles ligt plat in onze gemeente", zegt burgemeester Eddy Bevers (N-VA). "We gaan het even zonder computers en informaticasystemen moeten doen, maar we nemen geen enkel risico wat de veiligheid betreft."

Onder leiding van  de burgemeester is de gemeentelijke crisiscel vanmiddag samengekomen. Zij brengen nu de schade, de gevolgen en de mogelijke oplossingen in kaart. "We bekijken bijvoorbeeld waar er extra personeel moet worden ingezet om het zonder informaticasystemen te doen."

De gemeente heeft ook klacht ingediend bij de politie. Wat op dit moment wel duidelijk is, is dat de hackers een betaling in bitcoins vragen. "Maar er is op dit moment geen enkele overweging om tot betaling over te gaan", aldus Bevers.

Bijna twee weken geleden werd ook het West-Vlaamse bedrijf Picanol, dat weefmachines bouwt, getroffen door hackers.

Meest gelezen