Videospeler inladen...

Boeing stuurt grootste tweemotorig vliegtuig ter wereld de lucht in

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft de eerste testvlucht met de nieuwe 777X succesvol afgerond. Door het slechte weer in de buurt van de Amerikaanse stad Seattle was de vlucht vorige week tot twee keer uitgesteld. De succesvolle testvlucht is een opsteker voor Boeing na de perikelen rond de Boeing 737MAX, die al sinds maart vorig jaar aan de grond staat.

De testvlucht, de eerste in een hele serie, duurde vier uur. Als alle testvluchten goed verlopen, kan Boeing officieel de goedkeuring van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit aanvragen. Eigenlijk had de 777X vorige zomer al een eerste keer moeten vliegen, maar dat ging toen niet door wegens problemen met de motoren en de vleugels.

De 777X of de 777-9 is het grootste exemplaar van de 777-familie van Boeing. Het toestel biedt plaats aan zeker 406 passagiers en is 76,7 meter lang, het langste passagiersvliegtuig ooit. De 777-9 is ook het grootste tweemotorige verkeersvliegtuig ter wereld. Boeing kreeg al 340 bestellingen binnen en verwacht de eerste 777-9 volgend jaar te kunnen leveren.

Hoe dan ook is de eerste succesvolle testvlucht van 777-9 een opsteker voor Boeing na de problemen met de kleinere 737MAX. Die staat al sinds maart vorig jaar aan de grond na twee dodelijke crashes, in Indonesië en in Ethiopië. Boeing heeft daardoor al miljarden dollar verlies geleden en heeft de productie van de 737MAX zelfs tijdelijk moeten stopzetten. De Amerikaanse vliegtuigbouwer hoopt de 737MAX nog dit jaar weer in de lucht te krijgen.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen