Video player inladen...

Al 56 doden en meer dan 2.000 besmettingen: "Chinese burgers vrezen zelfs dat aantal besmettingen onderschatting is" 

Al 56 mensen zijn overleden aan het coronavirus, sinds het virus eind vorig jaar in de Chinese stad Wuhan ontdekt werd. Het virus duikt ook in steeds meer landen op, ook in Canada is er nu een eerste geval gemeld. Het aantal besmettingen staat intussen op 2.000. "Maar mensen hier weten dat het aantal bevestigde besmettingen een onderschatting is", getuigt correspondente Leen Vervaeke vanuit Wuhan, het "epicentrum" van het coronavirus. Als extra voorzorgsmaatregel verbiedt China nu ook de handel in wilde dieren.

De Chinese staatszender CCTV heeft een nieuwe update gegeven over het coronavirus. Het virus heeft intussen al aan 56 patiënten het leven gekost. Minstens 2.057 andere mensen zijn besmet. "Maar mensen hier weten dat het aantal bevestigde besmettingen een zware onderschatting is", vertelt Leen Vervaeke vanuit Wuhan, waar het virus voor het eerst opdook en het meeste slachtoffers heeft gemaakt. "Zo krijgen mensen met een "lichte" besmetting, als advies om niet naar het ziekenhuis te gaan en zich thuis in afzondering te plaatsen."

Mensen met een lichte besmetting krijgen als advies om niet naar het ziekenhuis te gaan

Leen Vervaeke, correspondente in Wuhan
Video player inladen...

"Mensen die getroffen zijn door het virus zijn bang, ook door het tekort aan artsen en medische voorzieningen. Dit weekend was het ook Chinees nieuwjaar, maar hier heeft iedereen nieuwjaar binnen doorgebracht. Mensen zijn bang om buiten te komen en dan besmet te worden."

De stad Wuhan werd eerder deze week in "lockdown" geplaatst. Maar voor de stad werd afgesloten, hadden zo'n 5 miljoen mensen de stad al verlaten wegens het Chinees nieuwjaar of uit vrees voor het virus. Zo'n 9 miljoen mensen zitten nog in Wuhan.

Crisisbijeenkomst

Gisteren heeft de Chinese president Xi Jinping nog een crisis­bijeenkomst gehouden over het virus. Daarin sprak hij over "een ernstige situatie". "In China is het heel belangrijk dat de president iets over het virus zegt, dat is een teken dat er de grootste aandacht aan wordt gegeven", aldus Vervaeke.

"Er staan ook heel wat middelen tegenover: naast financiële middelen worden er in recordtempo twee noodziekenhuizen opgetrokken. Gisteren zijn ook al meer dan duizend artsen vanuit alle delen van China naar Wuhan gebracht, vooral artsen vanuit het Chinese leger. Die hulp komt dus, maar ter plekke zie ik dat er nog steeds grote tekorten zijn."

De hulp komt, maar ter plekke zie ik dat er nog steeds grote tekorten zijn

Leen Vervaeke, correspondente in Wuhan

De Chinese minister van de Gezondheidscommissie, Ma Xiaowei, heeft vandaag ook een persconferentie gehouden. "De maatregelen die we nemen, zijn in lijn met de gevaren en experts gaan ervan uit dat ze kunnen helpen." Maar de ondertoon van de persconferentie was duidelijk: het virus breidt uit, wordt sterker en is niet onder controle. De incubatieperiode (de periode waarin iemand al ziek is, maar nog geen symptomen vertoont) duurt tussen één en veertien dagen. "En een patiënt kan op dat ogenblik al anderen besmetten", klinkt het.

De directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is op weg naar de Chinese hoofdstad Peking om de kwestie te bespreken met de Chinese autoriteiten.

Lees verder onder de foto: 

AFP or licensors

Maatregelen om verspreiding tegen te gaan

In het land worden daarom steeds meer maatregelen genomen om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo wordt de handel in vlees van wilde dieren (slangen, pauwen, krokodillen en dassen) aan banden gelegd, het vlees mag niet meer vervoerd en verhandeld worden. Het verbod geldt op markten, restaurants, supermarkten en online. Het openbaar vervoer werd eerder al grotendeels stilgelegd en grote toeristische trekpleisters zijn voor onbepaalde tijd gesloten.

De Chinese overheid heeft nu ook beslist om de vakantie naar aanleiding van Chinees nieuwjaar te verlengen tot 2 februari. Scholen die met vakantie zijn, blijven ook langer gesloten. Zo hoopt men de verspreiding van het virus iets meer te kunnen tegenhouden.  

De Verenigde Staten en Frankrijk hebben gisteren bekendgemaakt dat ze hun burgers terughalen uit Wuhan. "Daarover is steeds nauw overleg met de Chinese overheid, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat de buitenlanders na hun vertrek uit Wuhan zomaar vrij gaan rondlopen", zegt Vervaeke. Zijzelf heeft zich intussen ook aangemeld op een lijst om geëvacueerd te worden. "Op eigen houtje is het op dit moment ook onmogelijk om te vertrekken: het verkeer ligt compleet stil, de lockdown is hier serieus."

De Franse touroperators schorten ook alle georganiseerde reizen naar China op.

Lees verder onder de foto: 

AFP or licensors

Virus verspreidt zich verder

Het virus verspreidt zich intussen hoe dan ook verder, in Canada is er nu ook een eerste geval opgedoken. Het gaat om een 50-jarige man, die onlangs naar Wuhan gereisd was. De patiënt ligt in stabiele toestand in een ziekenhuis in Toronto. Met Canada meegerekend, is het virus al opgedoken in een tiental landen. In de Verenigde Staten zijn twee nieuwe gevallen opgedoken. Het gaat om iemand uit Los Angeles die terugkwam van een reis naar Wuhan en om een persoon uit de staat Arizona. In totaal zijn er nu vijf coronagevallen in de VS.

(lees verder onder de foto)

Bij ons zijn er momenteel nog geen besmettingen. Er is een eerste vlucht vanuit China aangekomen op Zaventem. Op de luchthavens is er extra waakzaamheid, maar extra maatregelen komen er voorlopig niet. 

"Dat kan natuurlijk veranderen als de risico-inschatting van de Wereldgezondheidsorganisatie wijzigt of als ons eigen team van experten dat nodig vindt", zegt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid.

Vanmiddag vertrok er vanop Brussels Airport een vlucht richting China, en een van de passagiers getuigde vanmorgen dat hij een mondmasker moet dragen, ook tijdens de vlucht. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Bekijk hier de toelichting van viroloog Marc Van Ranst in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen