Video player inladen...

Gemeentelijke diensten Willebroek morgen weer beschikbaar na cyberaanval: "Typemachines opnieuw uit de kast gehaald"

De gemeentelijke diensten in Willebroek zullen vanaf morgen weer beschikbaar zijn, al zal het soms op een wat primitievere manier gaan. Dat laat de burgemeester weten. Dit weekend werd de gemeente slachtoffer van een aanval door computercriminelen. Het netwerkprobleem zelf is nog niet opgelost.

De aanval werd gisteren ontdekt door ICT-problemen bij het woonzorgcentrum. Dat kon uiteindelijk blijven functioneren, maar vele andere diensten lagen wel plat. Morgen zou de dienstverlening opnieuw verzekerd zijn, al kunnen er hier en daar nog wat vertragingen zijn.

"Vanuit de back-upsystemen die de gemeente Willebroek in haar werking sowieso heeft en dankzij de flexibiliteit van de medewerkers zal de continuïteit van de dienstverlening verzekerd worden", verzekert de gemeente op de website.

"We hebben alles uit de kast gehaald wat we nog hebben", zegt burgemeester Eddy Bevers (N-VA). "Soms zullen we aan de slag gaan met primitievere manieren van werken. We hebben bijvoorbeeld de typemachines opnieuw boven gehaald." Per afdeling zal er ook een computer beschikbaar zijn die niet verbonden is met het getroffen computernetwerk.

Het is nog niet duidelijk wanneer alles weer volledig normaal zal verlopen. De gemeente blijft uitgaan van enkele dagen tot een week. Burgemeester Bevers laat ook weten niet in te gaan op de vraag van de hackers voor losgeld. Er is een klacht ingediend bij de politie.

Het is de tijd van toen. Maar de tijd van toen heeft nog goeie dingen achter de hand

"Lokale besturen moeten zich beter kunnen wapenen"

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) wil intussen dat lokale besturen zich beter kunnen wapenen tegen criminele hackers. Voor Somers moet dat een van de prioriteiten worden.

“Digitalisering zal enkel toenemen. Het is daarom belangrijk dat we meer inzetten op informatie- en cyberveiligheid. De dienstverlening moet steeds gegarandeerd worden en de gegevens van onze burgers moeten altijd beschermd kunnen worden", aldus minister Somers.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen