Mark Rutte (rechts)

Nederlandse premier Rutte biedt excuses aan voor houding Nederland tijdens Holocaust

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft tijdens een herdenking in Amsterdam zijn excuses aangeboden, voor de rol van de Nederlandse overheid in de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het concentratiekamp van Auschwitz werd morgen precies 75 jaar geleden bevrijd. 

"Nu de laatste overlevenden nog onder ons zijn" zei premier Mark Rutte tijdens de herdenking aan het Spiegelmonument in Amsterdam, "bied ik vandaag namens de regering excuses aan voor het overheidshandelen van toen". 

75 jaar na Auschwitz is het antisemitisme nog altijd onder ons 

Nederlands minister-president Mark Rutte

Tot nu toe zag de Nederlandse regering geen aanleiding voor excuses voor die houding van de Nederlandse regering ten tijde van de Holocaust.

Een vroegere Nederlandse regering, die van minister-president e regering-Kok had in 2000 wel excuses aangeboden voor de "kille ontvangst" na de oorlog van Joden die de Holocaust hadden overleefd.

Maar nu biedt Nederland dus eindelijk excuses aan voor de rol die de overheid van het land in de Jodenvervolging speelde. In Amsterdam zei minister-president Rutte: "75 jaar na Auschwitz is antisemitisme nog altijd onder ons. Juist daarom moeten we voluit erkennen wat er destijds is gebeurd en dat ook hardop uitspreken", aldus de premier.

Volgens Rutte "is de Nederlandse regering destijds tekort geschoten, toen een groep landgenoten onder een moorddadig regime apart werd gezet, buitengesloten en ontmenselijkt. Te veel Nederlandse functionarissen voerden uit wat de bezetter van hen vroeg."

In ons land heeft premier Guy Verhofstadt al in 2005 excuses aangeboden voor de rol van de Belgische overheid. De eerste minister van toen excuseerde zich voor "de rol die sommige Belgische ambtenaren en administraties in de Holocaust hebben gespeeld". 

Maandag zal het dus precies 75 jaar geleden zijn dat Sovjet-troepen het kamp van Auschwitz-Birkenau konden bevrijden. Veel wereldleiders wonen de plechtigheid in de buurt van het Poolse stadje Oswiecim bij. Voor ons land gaan koning Filip, premier Sophie Wilmès naar de plechtigheid. Ook Charles Michel is aanwezig, als voorzitter van de Europese Raad. In het vernietigingskamp stierven in de tweede wereldoorlog meer dan een miljoen mensen, vooral Joden. 

© VRT 2020

Bekijk hier een fragment uit de speech: 

Video player inladen...

Meest gelezen