Kobe Bryant: briljante basketter, wereldwijd uithangbord én slimme zakenman

Kobe Bryant, de Amerikaanse basketballegende die gisteren omkwam in een helikoptercrash, laat naar schatting een fortuin van een half miljard dollar achter. Daarmee was hij één van de rijkste atleten ooit. Naast een briljante basketter was Bryant ook een slimme zakenman.

Al op jonge leeftijd liet Kobe Bryant zich opmerken door zijn zakentalent. Als kersvers basketter in de NBA-competitie verzette Bryant zich meteen tegen een voorstel om de individuele spelerslonen te plafonneren. 

Terwijl een gemiddeld NBA-salaris nu zo’n 7,5 miljoen dollar per jaar bedraagt, tekende Bryant in 2000 al een contract van 71 miljoen dollar, gespreid over 6 jaar, bij de LA Lakers. Hij zou de ploeg z’n hele carrière trouw blijven en naar ongekende hoogten stuwen.

De LA Lakers betaalden hun goudhaantje in 20 jaar 323 miljoen dollar aan spelerssalaris. Daarnaast verdiende hij nog eens ruim zoveel - 357 miljoen dollar - door een waaier van lucratieve sponsordeals. 

Opgeteld maakt dat een recordbedrag van 680 miljoen dollar. Bij Michael Jordan, algemeen beschouwd als de grootste basketbalster ooit, was dat destijds 465 miljoen. Maar als je rekening houdt met de inflatie - Jordans carrière begon lang voor die van Bryant - liggen de twee relatief dicht bij elkaar.

Sponsordeals

Bryant was er ook al vroeg bij om straffe sponsordeals te sluiten. Al in 1996 haalde hij een contract met Adidas binnen, goed voor van 48 miljoen dollar, gespreid over 6 jaar. Toen dat contract afliep, in 2003, stapte Bryant over naar Nike. Dat leverde hem jaarlijks 10 miljoen dollar op. 

Maar in datzelfde jaar kreeg Kobe Bryant plots negatieve publiciteit. Een 19-jarige hotelmedewerkster beschuldigde de 25-jarige basketter van verkrachting. Twee jaar later werd de zaak in der minne geregeld, maar het kwaad was geschied, het blazoen van Bryant was besmeurd. Grote sponsors als McDonald’s, Coca-Cola en Nutella lieten Bryant vallen; Nike pikte de draad in 2005 alweer op. 

Terwijl Michael Jordan tijdens zijn carrière minder verdiende dan Bryant, heeft “Air Jordan” dat na zijn carrière ruimschoots goedgemaakt door veel meer te cashen via zijn deal met Nike. Terwijl Bryant na zijn carrière zo’n 16 miljoen dollar kreeg van Nike, heeft Michael Jordan naar schatting al ruim 130 miljoen Nike-dollars binnengerijfd. Opvallend: Bryant wist vooral in China veel klanten te lokken naar Nike. De NBA is daar razend populair. De Amerikaanse superster zag dat potentieel en investeerde uitgebreid in het contact met zijn Chinese fans.

Investeren

Kobe Bryant heeft zijn geld allerminst laten slapen. Zo richtte hij in 2013 het investeringsvehikel Kobe Inc op. Het bedrijf pompte prompt 5 miljoen dollar in het nieuwe sportdrankje BodyArmor. Toen Coca-Cola er 5 jaar later 300 miljoen in investeerde werd het aandeel van Kobe Inc. fors meer waard.

Kort na zijn pensionering, in 2016, startte Bryant samen met ondernemer Jeff Stibel het fonds Bryant Stibel, om te investeren in media-, technologie- en databedrijven.  Het fonds startte met 100 miljoen dollar aan kapitaal en heeft belangen in computerbouwer Dell, de Chinese webwinkel Alibaba en spelletjesmaker Epic Games, bekend van Fortnite.

Na de tragische helikoptercrash van gisteren, waarin ook zijn dochter Gianna en 7 anderen omkwamen, laat Kobe Bryant een geschat fortuin van ruim een half miljard dollar na, aan zijn vrouw Vanessa en drie dochters.

Meest gelezen