Videospeler inladen...

82 doden door coronavirus in China, ook in hoofdstad Peking is een patiënt overleden

In China zijn nu 82 mensen aan het coronavirus overleden. Meer dan 2.900 mensen zijn besmet. In een poging om de verspreiding van het virus tegen te gaan, is de vakantie voor Chinees Nieuwjaar verlengd, minstens tot zondag. Premier Li Keqiang heeft maandag een bezoek gebracht aan Wuhan, de stad in het oosten van China waar de besmetting ontstaan is.  

Het nieuwe coronavirus, 2019-nCoV, dook eind december op in de miljoenenstad Wuhan, in de oostelijke provincie Hubei. Het veroorzaakt symptomen als koorts, hoesten en keelpijn. In sommige gevallen krijgt een patiënt ademhalingsproblemen en leidt het tot een longontsteking. Patiënten die in het ziekenhuis opgenomen moeten worden, zijn meestal oudere mensen of mensen wier gezondheid al verzwakt was door een andere aandoening.

Volgens een nieuwe balans van de Chinese overheid zijn er in China nu meer dan 2.900 officieel bevestigde besmettingen met het coronavirus. 82 mensen zijn overleden aan complicaties, voornamelijk oudere mensen die al een zwakke gezondheid hadden. De meeste besmettingen en de meeste doden zijn er in de stad Wuhan en de provincie Hubei, waar het virus ontstaan is. Vandaag overleed ook een patiënt in de hoofdstad Peking. De man was eerder in Wuhan geweest.

De Chinese autoriteiten nemen drastische maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo werd Wuhan, een belangrijk transitpunt voor verplaatsingen binnen China, enkele dagen geleden in quarantaine geplaatst. Er is geen openbaar vervoer en het vlieg- en treinverkeer ligt er stil. Ook in andere Chinese steden gelden strenge beperkingen.   

Vakantie verlengd

De incubatieperiode -dat is de periode waarbinnen mensen besmet zijn, nog geen symptomen vertonen, maar wel anderen kunnen besmetten- bedraagt 1 tot 10 dagen, wat dus wil zeggen dat het aantal besmettingen de komende dagen nog meer en nog sneller kan stijgen, en op nog meer plaatsen kan terechtkomen.

Zeker nu in China Nieuwjaar gevierd wordt. Het is een periode waarin miljoenen mensen door het land reizen om hun familie op te zoeken. De overheid heeft nu beslist om de vakantie voor Nieuwjaar, die liep tot en met donderdag 30 januari, te verlengen, alvast minstens tot zondag 2 februari. Dat betekent dat scholen en officiële instellingen de rest van de week gesloten zullen blijven. Op heel wat plaatsen waren de traditionele vieringen voor Chinees Nieuwjaar zaterdag trouwens afgelast.

"De beschermingsmaatregelen worden steeds breder in heel China ingevoerd", zegt correspondente Leen Vervaecke in Wuhan. "De nieuwjaarsvakantie wordt verlengd, maar veel bedrijven vragen ook om na de vakantie van thuis uit te blijven werken, bijvoorbeeld. "In heel China zijn groepsreizen verboden en is alle lange-afstandsverkeer per bus opgeschort." Sommige toeristische sites, zoals de Chinese Muur, zijn (deels) afgesloten,  en onder meer in de provincie Guandong worden mensen verplicht een mondmasker te dragen.

De maatregelen in Wuhan worden ook nog uitgebreid, zegt Vervaecke. Dat gebeurt stapsgewijs, omdat het om een miljoenenstad gaat en omdat niet alles in één keer ingevoerd kan worden. "Eerst was uitgaand verkeer verboden, dan het openbaar vervoer, nu is ook privé-autoverkeer verboden. Alleen vervoer voor artsen, vrachtwagens die voorraden moeten leveren, die rijden rond. Al is er weinig controle binnen de stadsdelen, er rijden dus wel wat auto's rond."

Beluister hier het gesprek met Leen Vervaecke in "De ochtend" en/of lees verder.

Chinese premier ter plaatse

De Chinese premier Li Keqiang heeft vandaag een bezoek gebracht aan de stad Wuhan, waar de besmetting ontstaan is. Hij sprak met patiënten en hulpverleners. Li Keqiang staat aan het hoofd van een net opgerichte "task force" die moet toezien op de aanpak van de besmetting. Het is het eerste bezoek van een hooggeplaatste vertegenwoordiger van de overheid die in het getroffen gebied is.

In Wuhan worden momenteel in spoedtempo twee ziekenhuizen gebouwd, en dat is nodig, zegt Leen Vervaecke. "De chaotische beelden van overvolle wachtzalen in ziekenhuizen zoals in de eerste dagen zijn er niet meer, maar voor oudere en verzwakte mensen die complicaties oplopen door het virus, is er maar weinig plaats. China vraagt mensen met milde symptomen om niet naar het ziekenhuis te komen en thuis te blijven, omdat het dan niet veel erger dan een griep is. Als je thuis blijft, kan je daar uitzieken en vergroot je het gevaar op besmetting ook niet."

De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, gaat vandaag naar China om er met de autoriteiten te overleggen.

Besmettingen buiten China

Ook buiten China zijn er besmettingen met het coronavirus bevestigd, momenteel zijn er volgens de WHO 42 gevallen. Bijna alle mensen die ziek werden, zijn onlangs in Wuhan of in de regio van Wuhan geweest. Er zijn besmettingen in Thailand, Japan, Zuid-Korea, Vietnam, Nepal, Taiwan, Singapore, Maleisië, Hongkong, Macao, Australië, de Verenigde Staten, Canada en Frankrijk.

Ook in het buitenland worden trouwens speciale maatregelen genomen. Op veel luchthavens worden reizigers die uit China komen extra gecontroleerd en gelden er reisadviezen. De VS, Japan en Frankrijk overwegen om burgers uit Wuhan te evacueren. "Er wordt overlegd met China over de risico's, omdat je natuurlijk kans maakt om besmetting mee te brengen. Intussen overleggen Europese landen of ze zich kunnen aansluiten bij de Franse vraag."

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen