Geheime opnames die familie van Tine Nys maakte van dokters vrijgegeven op euthanasieproces

De geheime opnames die de familie van Tine Nys maakte van gesprekken met de huisarts van Tine en met de dokter die de euthanasie uitvoerde, zijn vanmiddag beluisterd op het assisenproces in Gent. Wat we hoorden was een familie die met veel vragen zit en dokters die uit alle macht antwoorden probeerden te formuleren. 

8 juni 2010: gesprek tussen de familie van Tine Nys en haar huisarts

Op 8 juni 2010, zo’n anderhalve maand nadat Tine Nys euthanasie gekregen had, heeft haar familie een gesprek met de huisarts van Tine (die niet bij naam genoemd wil worden). Ze hebben veel vragen na haar dood en willen antwoorden van de huisarts. Wat die laatste niet weet, is dat het gesprek (van 41 minuten) stiekem opgenomen wordt. 

In het begin benadrukt de vroegere huisarts dat hij de beslissing van Tine jammer vindt, maar dat hij het uiteindelijk wel aanvaardde: 

Huisarts: “Ik had Tine heel graag als patiënt en vind het jammer dat zij zo’n beslissing (neemt sic.)”

Ex-schoonbroer: “Maar u kunt toch ook een medisch oordeel…”

Huisarts: “Dat heb ik u verteld, het was een hopeloze zaak om ertegen te vechten”

Ex-schoonbroer: “Waartegen?”

Huisarts: “Tegen haar euthanasiebeslissing”

Ex-schoonbroer: “Daar moet toch een reden voor geweest zijn?”

Huisarts: "Die diagnose is gesteld. Wat verwachten jullie van mij? Ik zit ook met een rouwproces. Als je 15 jaar lang een patiënt hebt die uiteindelijk uit het leven stapt."

De dokter vervolgt: “Ik denk dat het belangrijk is dat jullie je neerleggen bij de beslissing die zij al maandenlang (genomen heeft. sic)." 

Ik denk dat het belangrijk is dat jullie je neerleggen bij de beslissing die zij al maandenlang genomen heeft

Vroegere huisdokter van Tine Nys

Daarop geeft Sophie Nys, de zus van Tine dit opmerkelijke antwoord: "Dan had ze zelfmoord moeten plegen. Wij kunnen toch niet akkoord gaan dat een medische wereld achter een preventieve zelfmoord staat.”

Een boodschap die ze verderop nog eens herhaalt : “Mensen moeten het recht hebben om de hand aan zichzelf te slaan. Het is even tragisch, maar dit is een gelegaliseerde zelfmoord (…)"

Opvallend zijn ook de verschillende passages waaruit blijkt dat de huisarts weinig kaas gegeten had van euthanasie en de wetgeving errond. Tijdens zijn verhoor vorige week zei hij al dat hij zich “in het zak gezet voelde door de andere artsen op dit proces. Hij besefte klaarblijkelijk niet hoe belangrijk zijn advies was en dat blijkt hier ook uit meerdere passages. Enkele voorbeelden: 

Huisarts: “Ik heb gezegd dat ik nooit zo’n inspuiting zou kunnen geven bij een patiënt (…) Ik heb haar altijd afgeraden om het te doen, en ik heb in heel de procedure en de wettelijkheid geen enkele zet gehad. En ik heb er ook geen controle op gehad.”

En verderop zegt hij letterlijk: 

Huisarts: "Ik heb er geen enkele ervaring mee. Je zegt ook dat de toelating van de Orde der Geneesheren achteraf moet, ik dacht dat dat vooraf moest gebeuren. Het zou kunnen. Ik heb er geen enkele ervaring in. Ik moet dat eerlijk toegeven."

Ik heb er geen enkele ervaring in, ik moet dat eerlijk toegeven

Vroegere huisdokter van Tine Nys

Bovendien laat de vroegere huisarts ook uitschijnen dat mogelijk niet alles volgens het boekje verlopen is, en daarmee valt hij zijn collega’s af. Op een bepaald moment zegt hij letterlijk: 

Huisarts: “En er zijn heel veel artsen die heel content zijn dat Jo (Dr. Van Hove) er is, die er blijkbaar geen spel van maakt... Er zijn natuurlijk een aantal dingen, die misschien maatschappelijk en wettelijk nog wel binnen het kader zijn, maar waar dat je effectief vragen bij kan stellen, zoals er ook bij uw zuster, uw dochter gebeurd is. Ik ben er ook niet zo happy mee. Ik moet dat eerlijk toegeven. Ik heb het er heel moeilijk mee.” 

Lees verder onder de tekening: 

De vroegere huisarts van Tine bij zijn ondervraging

10 juni 2010: gesprek tussen de familie van Tine Nys en Joris Van Hove, de arts die de euthanasie uitvoerde

Twee dagen later, op 10 juni 2010 herhaalt het scenario zich, deze keer wordt het gesprek dat de familie heeft met Joris Van Hove, de arts die de euthanasie uitgevoerd heeft, opgenomen. Ook hij heeft het over de vastberadenheid van Tine:

Dokter Van Hove: “De eerste vraag is altijd: waarom nu eigenlijk euthanasie? Maar er was geen enkele twijfel bij haar. Geen medicatie, geen opname. Dat was onbespreekbaar, dat wou ze echt niet.”

Hij kaatst de bal ook terug naar de familie zelf:

Dokter Van Hove: “Ik versta jullie eigenlijk ook niet goed. Jullie zijn nu bezig over procedures, maar hoe staan jullie tegenover haar wens? Ik had de indruk dat jullie zeiden: “We betreuren het, maar oke.”

Lotte Nys: “Tot op dat moment hadden we gewoon niet door dat het echt ging plaatsvinden. Iedereen zegt wel: “Tine wou het echt wel”, maar…

Tot op dat moment hadden we gewoon niet door dat het echt ging plaatsvinden 

Lotte Nys - zus van Tine Nys

Dokter Van Hove: “Daar twijfelen we niet aan”

Moeder: “Wij twijfelen daar heel erg aan.”

In dit gesprek herhaalt de zus nog eens haar stelling over zelfdoding.

Dokter Van Hove: “Zij heeft drie of vier intoxicatiepogingen gedaan. Moet het dan zo eindigen?”

Zij heeft drie of vier intoxicatiepogingen gedaan. Moet het dan zo eindigen? 

Uitvoerdende arts Joris Van Hove

Sophie Nys: “Misschien. Ik heb respect voor mensen die kiezen voor euthanasie en respect voor mensen die hun eigen verantwoordelijkheid nemen voor hun leven omdat ze vinden dat het niet meer kan. Waar ik minder begrip voor heb, is dat wetenschappers en artsen aan zelfmoordpreventie doen.”

Uit de twee gesprekken blijkt vooral dat de familie na haar dood wanhopig op zoek was naar antwoorden, antwoorden die ze nu tijdens het proces proberen te vinden. 

Lees verder onder de tekening: 

Dokter Van Hove tijdens zijn ondervraging op het proces.

Hebt u vragen over zelfdoding of worstelt u zelf met donkere gedachten? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan telefonisch via het nummer 1813, maar ook chatten of mailen is mogelijk.

Meest gelezen