"PS geeft verzet tegen opdracht voor De Wever op, maar de kans dat het hem lukt is zeer klein"

Krijgt N-VA-voorzitter Bart De Wever van het paleis de opdracht om de federale formatie uit het slop te trekken? Die kans bestaat volgens Wetstraatwatcher Ivan De Vadder. "Ik hoor bij de PS dat ze hun verzet daartegen hebben opgegeven", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Al zeggen ze er meteen bij dat de kans dat het lukt klein is."

Morgen worden informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) op het paleis verwacht. Ze zijn er vooralsnog niet in geslaagd om de vorming van een federale regering in een stroomversnelling te krijgen. "Er zijn gesprekken geweest tussen de PS en de N-VA, maar over de rol van de informateurs wordt wat smalend gedaan", vertelt De Vadder.

"Iemand vertelde mij dat er een gesprek was tussen de twee grootste partijen (red. PS en N-VA) en dat de twee informateurs erbij zaten alsof ze naar een pingpongwedstrijd aan het kijken waren", zegt De Vadder. "Dat geeft ietwat een idee over hoe het eraan toe is gegaan. Weinig hoopgevend."

Toegevingen?

Hier en daar lijkt de kloof tussen de grootste partijen wat minder groot dan voorheen. Lorin Parys (N-VA) vertelde eerder vanmorgen in "De ochtend" dat N-VA bereid is om "voor de gepensioneerden iets te doen, binnen een afgesproken budgettair kader". Hij lijkt daarmee in te gaan op de vraag van onder meer de PS om de pensioenen op te trekken. Al wil N-VA in ruil daarvoor wel "institutionele veranderingen". "Details hou ik voor aan de onderhandelingstafel."

Lees verder onder het gesprek met Lorin Parys:

"Elio Di Rupo pleit dan weer voor efficiëntie", zegt De Vadder. "Dat wil zeggen de instellingen veranderen en de structuur eenvoudiger maken. Dat is een vorm van staatshervorming."

Lees verder onder de tweet van Di Rupo:

Al blijven de gesprekken daar botsen op de uitspraken van Bouchez. In een interview had de informateur aangegeven terug te willen keren naar de unitaire staat, naar het België van voor alle staatshervormingen dus.

"Volgens een peiling is ruim 60 procent van de Brusselaars en Walen dat idee wel genegen", zegt De Vadder. "Dat heeft het voor de PS wel moeilijker gemaakt om mee te stappen in een staatshervorming. Die uitspraak van Bouchez heeft dus een aantal dingen bemoeilijkt."

Wie de opvolger(s) wordt/worden van Coens en Bouchez is nog niet helemaal duidelijk. "Misschien worden De Wever en Magnette (red. PS-voorzitter, Paul Magnette) het veld ingestuurd als voorzitters van de twee grootste partijen. Ofwel De Wever alleen, maar dat heeft weinig kans op slagen", zegt De Vadder.

De PS heeft volgens De Vadder het verzet tegen een opdracht voor De Wever bij de formatie opgegeven. "Maar dan zegt men er meteen bij dat het weinig zoden aan de dijk zal brengen. En dat de kans dat het lukt dus zeer klein is", zegt de Wetstraatwachter.

Zonder regering tot verkiezingen van 2024?

Als dat allemaal niet lukt, weet De Vadder het ook niet meer. Zelfs nieuwe verkiezingen zijn geen evidente keuze. "Ook voor verkiezingen heb je een meerderheid van 76 zetels nodig", zegt hij. "Daar moet je dus ook een coalitie voor vormen."

Bovendien is er volgens De Vadder strikt genomen geen enkele wettelijke reden waarom dit proces niet kan blijven aanslepen. "Er is geen enkele regel die voorkomt dat dit kan doorgaan tot aan de volgende verkiezingen van 2024", zegt De Vadder. "Ik hoop wel dat de politiek beseft dat dat toch een groot probleem zou zijn, mochten ze dat doen."

Beluister hieronder het hele gesprek met Ivan De Vadder:

©2018 - Neil Van Craeynest

Meest gelezen