Videospeler inladen...

PS-voorzitter Paul Magnette doet de deur dicht voor regering met N-VA: "Het heeft lang genoeg geduurd" 

PS-voorzitter Paul Magnette doet de deur dicht voor een regering met de PS én de N-VA. Verder onderhandelen heeft volgens hem geen zin. "Op een bepaald moment heeft het lang genoeg geduurd", zei hij na de bijeenkomst van het PS-partijbureau.

246 dagen na de verkiezingen ziet Magnette er geen heil meer in om samen met N-VA-voorzitter Bart De Wever een nieuw initiatief te nemen in de formatie van een federale regering. 

"We hebben meer dan dertig vergaderingen gehad met de N-VA en dat leidt tot niets", zegt Magnette. "Wij hebben voorstellen gedaan, compromissen voorgesteld, maar de N-VA blijft bij haar programma. Ik denk dat het geen zin heeft om op zoek te gaan naar een akkoord tussen de PS en de N-VA. Als we vaststellen dat het onmogelijk is,  moeten we andere pistes proberen te onderzoeken."

Geen rechts beleid

"Als men een regering zonder de PS wil vormen, dat men dat maar doet, maar aan de PS moet men niet vragen om een rechtse politiek te voeren."

Magnette lijkt dus definitief alle hoop te fnuiken dat er een regering zou komen met de grootste partijen langs beide kanten van de taalgrens. Het water tussen links en rechts is na een bijeenkomst dit weekend finaal te diep gebleken.

Bekijk hier de reactie van Paul Magnette na het partijbureau van de PS en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

"Dit is eigenlijk niet echt een verrassing", zegt politiek journalist Bart Verhulst. "De PS zegt al sinds de dag na de verkiezingen dat ze geen regering met de N-VA wil en dat dat eigenlijk ook niet kan, door de te grote verschillen."

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil voorlopig niet reageren op de uitspraken van Magnette. Eerder op de dag zei hij wel dat de PS "liever een regering wil waarin zij de baas kunnen zijn". "Ik heb de indruk dat de PS geen regering wil met een meerderheid in Vlaanderen."

Morgen worden informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) op het paleis verwacht. "Zij moeten nu met lege handen naar de koning", zegt Verhulst. "De informateurs moesten onderzoeken of er nog iets mogelijk was tussen de PS en de N-VA, maar het antwoord is nu duidelijk. Wellicht zal nu de druk op CD&V toenemen om mee een regering te maken zonder de N-VA, want een regering zonder de PS is zo goed als onmogelijk."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier meer uitleg van onze politiek journalist Bart Verhulst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen