AFP or licensors

Lega van Matteo Salvini verliest regionale verkiezing, maar Italiaanse regeringspartijen hebben weinig redenen tot vieren

De Lega-partij van Matteo Salvini is er bij regionale verkiezingen in Italië niet in geslaagd om de macht over te nemen in Emilia-Romagna. Die regio wordt al decennia door linkse partijen bestuurd. De verkiezingen daar werden als een test beschouwd voor de nationale regering van sociaal-democraten en de Vijfsterrenbeweging. Die heeft, ondanks het verlies van de Lega, weinig redenen tot vieren.

In Italië werden gisteren in twee regio's verkiezingen gehouden: de centrale regio Emilia-Romagna met als hoofdstad Bologna en Calabrië in het uiterste zuiden. Vooral in die eerste regio werden de verkiezingen door menigeen aandachtig gevolgd.

Matteo Salvini, de leider van de uiterst rechtse Lega-partij, had er maar één doel: de macht overnemen in de al decennia door linkse partijen bestuurde regio. Emilia-Romagna geldt als de geboorteplek van links. De verkiezingen zouden meteen ook een test zijn voor de nationale regering, een coalitie van de sociaal-democratische PD en de populistische Vijfsterrenbeweging.

Ondanks een hevige campagne, waarbij Salvini zelf de mouwen opstroopte in Emilia-Romagna en er de deuren plat liep, bijt de Lega in het zand in de welvarende regio. Stefano Bonaccini van de PD, de huidige regiogouverneur, hield stand en haalde volgens de bijna volledige resultaten 51,4 procent van de stemmen. Daartegenover haalde Lucia Borgonzoni van de Lega, die de kandidaat was van een rechts blok, 43,6 procent. (De tekst gaat voort onder de foto.)

De kandidate van Lega, Lucia Borgonzoni (links op de foto), haalde het niet van de huidige regiogouverneur Stefano Bonaccini van de PD.
AFP or licensors

Vijfsterren verdampt

Een opsteker voor de PD dus, al zal het door Lega behaalde resultaat in een historisch linkse regio toch tot enige ongerustheid leiden bij de sociaal-democraten. Bovendien verloor de PD de regio al aan de Lega tijdens nationale verkiezingen.

De nationale regering kan dus allerminst op haar lauweren rusten. Zeker niet omdat coalitiepartner Vijfsterren zo goed als weggeveegd werd in Emilia-Romagna. Nationaal zijn de Vijfsterren nog altijd de grootste partij in het parlement, in Emilia Romagna haalde hun kandidaat amper 3,5 procent.

Salvini zelf bekeek de nederlaag positief. Zijn partij heeft het volgens hem "opmerkelijk goed" gedaan in een regio die al decennialang door links wordt bestuurd. In nationale peilingen doet de Lega het overigens nog altijd uitstekend. Salvini's partij is al geruime tijd virtueel de grootste van Italië. 

In Calabrië, in de punt van de laars, haalde een centrumrechtse kandidaat van Forza Italia het, die gesteund werd door de Lega van Salvini en de uiterst rechtse partij Fratelli d'Italia.

Meest gelezen