Kim Jong-un, met rechts naast hem zijn echtgenote Ri Sol-yu. Naast zijn echtgenote zit Kim Kyong-hui (de oudere dame met de bril).

Tante Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un duikt weer op, zes jaar na executie van haar man in opdracht van het regime

Kim Kyong-hui, de tante van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, is voor het eerst in meer dan zes jaar tijd weer in het openbaar verschenen. Ze woonden samen een viering voor Koreaans Nieuwjaar bij. Kim Kyong-hui was niet meer gezien sinds de executie van haar man in december 2013. Die werd gedood in opdracht van zijn neef Kim Jong-un. Sindsdien waren er geruchten dat ook zij om het leven zou zijn gebracht.

Rodong Sinmun, de krant van het Noord-Koreaanse regime, verspreidde een foto van Kim Jong-un, zijn vrouw Ri Sol-yu en zijn tante Kim Kyong-hui tijdens een viering van Koreaans Nieuwjaar in een theater in de Noord-Koreaanse hoofstad Pyongyang, afgelopen zaterdag. Haar naam werd ook vermeld in een nieuwsbericht van KCNA, het Noord-Koreaanse staatspersagentschap.

Kim Kyong-hui, 73 jaar intussen, is de dochter van Kim Il-sung, de stichter van Noord-Korea, en de zus van de voormalige leider Kim Jong-il (de vader van de huidige leider Kim jong-un, red). Meer dan zes jaar lang was ze niet meer in het openbaar verschenen. Ze was niet meer gezien sinds de executie van haar man, Chang Song-thaek, in december 2013.

Van invloedrijk koppel naar executie

Kim Kyong-hui en Chang Song-thaek waren invloedrijke spelers in het Noord-Koreaanse regime rond de tijd dat Kim Jong-un aan de macht kwam, in 2011. Toen volgde Kim Jong-un zijn overleden vader op, en algemeen wordt aangenomen dat zijn oom en tante zijn belangrijkste mentors waren in die periode.

Maar twee jaar later, in december 2013, werd Chang Song-thaek met veel machtsvertoon uit een vergadering verwijderd door gewapende bewakers. Volgens het regime had hij bekend dat hij plannen smeedde om het regime omver te werpen en is hij onmiddellijk geëxecuteerd.  Analisten menen dat Chang Song-thaek als een bedreiging voor Kim Jong-un gezien werd en dat hij daarom moest verdwijnen.

(tekst gaat voort onder de foto)

Over het lot van zijn vrouw, Kim Kyong-hui, bestond veel onduidelijkheid. Ze is sinds de dood van haar man niet meer in het openbaar gezien, wat de geruchten voedde dat ze aan de kant was geschoven, of misschien ook wel geëxecuteerd. Anderen speculeerden dat ze in ballingschap gegaan was, of overleden omdat ze dronk en een zwakke gezondheid had.

Maar nu is ze na iets meer dan zes jaar dus weer in het openbaar verschenen, en dat aan de zijde van haar neef, die meer dan waarschijnlijk de opdracht heeft gegeven om haar man op te pakken en om te brengen. Tot verbazing van veel buitenlandse analisten die Noord-Korea volgen.

Wat betekent dit?

Betekent haar verschijning dat Kim Kyong-hui belangrijke invloed heeft behouden -of opnieuw heeft verkregen- bij leider Kim Jong-un? Volgens Oliver Hotham, redacteur bij NK News, een Amerikaanse website die nieuws uit Noord-Korea volgt, zou dat wel eens kunnen. "Mogelijk speelt ze een rol als adviseur", vertelt hij aan BBC News. "Het herinnert er ons ook aan hoe vreemd en brutaal het Noord-Koreaanse regime is, ze zit toch naast de man die de opdracht gaf voor de executie van haar echtgenoot."

Michael Madden, expert aan het Stimson Center in de Amerikaanse stad Washington, heeft een andere visie. Volgens hem is haar verschijning vooral symbolisch. "Zelfs heeft ze geen politieke of andere formele functie, een persoonlijk verschijning als dit is een publieke demonstratie van steun voor haar neef", zegt hij aan het Franse persagentschap AFP. "Het is een vertoon van familiale eenheid." Belangrijk met het oog op het onder druk zetten van de VS om opnieuw gesprekken over het Noord-Koreaanse kernprogramma kracht bij te zetten.

Meest gelezen