Videospeler inladen...

"Een staking was onvermijdelijk": vakbonden VRT staken tegen ontslag CEO Paul Lembrechts en besparingen

Vandaag staken de vakbonden en een deel van het VRT-personeel, een staking die volgens hen "onvermijdelijk" was. Ze zijn niet te spreken over de manier waarop CEO Paul Lembrechts vorig week is ontslagen en de geplande besparingen vanuit de Vlaamse regering. Door de staking is er op de radio bijna alleen muziek te horen. Ook voor televisie is er een alternatieve programmatie met kortere journaals.

Wie vandaag afstemt op een radio- of televisiezender van VRT zal merken dat de programmatie er anders uitziet. Dat komt door een staking van de vakbonden en een deel van het personeel.

"Wij staken om verschillende redenen", vertelt Clem Robyns van het personeelsfront 'Iedereen VRT'.  "De eerste is de manier waarop CEO Paul Lembrechts is ontslagen. Eigenlijk gaat het niet over het ontslag op zich, maar wel over de manier waarop. Dit is gebeurd met allerlei machtsspelletjes."

Maar de vakbonden staken ook tegen de besparingen die de Vlaamse regering de VRT heeft opgelegd. "Wij kunnen die niet aanvaarden", vertelt Carlos Van Hoeymissen van de christelijke vakbond. Volgens de directie zou de openbare omroep tegen 2024 ruim 40 miljoen euro besparen. Volgens de vakbonden betekent dit dat er 260 banen moeten verdwijnen.

"Dat komt nog eens bovenop de besparingen van de voorbije jaren", reageert Robyns van Iedereen VRT. "De besparingen van de voorbije 10 jaar hebben er al voor gezorgd dat we een kwart minder budget en personeel hebben."

De besparingen van de voorbije 10 jaar hebben er voor gezorgd dat we een kwart minder budget en personeel hebben

Clem Robyns, personeelsfront 'Iedereen VRT'

"Mensen hebben het water aan de lippen"

Hoeveel personeelsleden exact gestaakt hebben, is moeilijk te achterhalen, maar de vakbonden noemen de staking heel geslaagd. "Zoals bij elke staking zijn er voor- en tegenstanders", vertelt Robyns. "Maar we vinden de situatie nu zo grof worden dat een duidelijk signaal onvermijdelijk is."

"We zitten in veel teams met rampzalige situaties. Mensen hebben het water aan de lippen, personeelsleden met een burn-out of mensen die zelfs geen weekend vrij kunnen krijgen. Als dan Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) nog geen 48 uur na zijn benoeming zegt dat het bij de VRT efficiënter kan, dan vinden wij dat niet ernstig", besluit Robyns.

De staking is heel geslaagd

De VRT-vakbonden

Na deze actiedag focussen de bonden zich opnieuw op het inhoudelijke aspect, met name de voorbereiding van de nieuwe beheersovereenkomst met de Vlaamse regering. "We gaan onze visie over de rol van de openbare omroep kenbaar maken in het Vlaams Parlement", zegt Wies Descheemaeker (ACOD).

De vakbonden sluiten nieuwe acties later alvast niet uit. Welke acties er nog kunnen volgen, is nog niet bekend. De bonden verwijzen ook naar de nog actieve stakingsaanzegging die loopt tot eind juli.

Door de staking is er op de radio bijna alleen muziek te horen. Ook voor televisie is er een alternatieve programmatie met kortere journaals. Op de website van VRT NWS verschijnen minder en kortere berichten.  

Meest gelezen