Podvis: Is de schilder Jan Van Eyck wel een Vlaming, of is hij stiekem een Nederlander?

Met de opening van de ambitieuze expo over Jan Van Eyck, nu zaterdag in Gent, beleeft het Van Eyck-jaar al meteen een hoogtepunt. Maar wat als die "Vlaamse Meester" nu eens uit Nederland kwam? Wat weten we eigenlijk over een van de beste schilders die we ooit hebben gekend? We zoeken antwoorden in deze nieuwe Podvis.

Op de markt van Maaseik staat al meer dan 150 jaar een standbeeld van de broers Jan en Hubert Van Eyck, met daarop de tekst: "geboren te Maeseyck". Maar is dat wel zo? In Bergeijk, in Nederland, geloven ze dat Jan Van Eyck dáár werd geboren, wat van Jan Van Eyck meteen een Nederlander zou maken. En ook in Arendonk in de Antwerpse Kempen hebben ze een eigen theorie. Hij kan toch maar op één plaats geboren zijn?

In deze podcast scheidt Joris Vergeyle feit en fantasie, met hulp van historicus Jan Dumolyn en restaurateur Anne van Grevenstein. Samen met auteur Bart Van Loo en schilder Sam Dillemans proberen we het genie van de schilder in woorden te vatten. En we trekken naar Maaseik, Bergeijk en Arendonk om ter plaatse de geschiedenis te beleven. 

Het standbeeld op de markt van Maaseik

De expo "Van Eyck. Een optische revolutie" start op 1 februari in Gent, nooit eerder werden zo veel werken van Jan Van Eyck bij elkaar gebracht. Tickets reserveren wordt aanbevolen. De gerestaureerde centrale panelen van het "Lam Gods", het bekendste schilderij van de broers Van Eyck, hangen op dit moment weer in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Beluister ook de podcast "De Bourgondiërs" waar Bart Van Loo nog veel meer context schetst.

Meest gelezen