Archiefbeeld van een merel

De wintervogels zijn al gaan vliegen, de merel is bezig aan een comeback

De wintervogels blijken de grote afwezigen bij het Vogeltelweekend van Natuurpunt. "Door de zachte winter zijn de typische wintervogels al terug naar het noorden", vertelt Gerald Driessens van Natuurpunt aan VRT NWS. Uit de tellingen blijkt ook dat het opnieuw beter gaat met de merel.

Afgelopen weekend hebben ruim 40.000 vogelliefhebbers de vogels in hun tuinen geteld. De koolmees is de meest getelde vogel, gevolgd door de huismus en de kauw. Opvallend is dat veel wintervogels afwezig zijn. "Heel wat typische wintervogels zoals vinkachtigen zijn al richting het noorden vertrokken, die kan je dus niet meer in de tuinen krijgen", zegt Gerald Driessens van Natuurpunt.

Bovendien vinden veel vogels door de zachte winter gemakkelijk eten in de natuur. "In een strenge winter zoeken ze gemakkelijker de tuinen op om voedsel te vinden", zegt Gerald Driessens. "Vogels verliezen heel wat energie en gewicht tijdens een strenge vriesnacht. Dat is dit jaar helemaal het geval niet."

Het was ook uitkijken naar de resultaten voor de merel, omdat het usutuvirus hun aantal fors had doen dalen. "Vorig jaar was het eerste jaar zonder het virus en we zien meteen een stijging", zegt Driessens. "Dit jaar zat de merel al terug in 75 procent van de tuinen. Dat is goed nieuws, want je weet nooit op voorhand hoe goed een soort zich zal herstellen."

De huismus baart Driessens wat zorgen. Hoewel de soort nog vaak voorkomt om op de tweede plaats te staan, is dat vermoedelijk een vertekening door de afwezigheid van grote aantallen wintervogels. "Daardoor stijgt de huismus in de ranking."

Het is moeilijk om uitspraken te doen op langere termijn. "Een zachte winter kan een goede impact hebben op de aantallen van de vogels", zegt Driessens voort. "Ze kunnen bijvoorbeeld sneller beginnen te broeden." Al blijft er wel altijd een risico. "Een winterprik kan fataal zijn voor vogels."

1. Koolmees

2. Huismus

3. Kauw

Meest gelezen