AFP or licensors

Klopt het dat Delphine van Saksen-Coburg een "miskoop" doet nu ze van Albert II erft en niet langer van de familie Boël?

Nu het hof van beroep erkent dat koning Albert II de vader van Delphine van Saksen-Coburg (voorheen Boël) is, heeft zij recht op een deel van zijn erfenis. Volgens sommigen doet ze daarmee een "miskoop" omdat het fortuin van haar vorige familie Boël vele malen groter zou zijn, een bewering die ze zelf onderschrijft. Klopt dat? Begin dit jaar schetste financieel journalist Ludwig Verduyn het plaatje in "De wereld vandaag" nadat uit een DNA-test was gebleken dat het voormalige staatshoofd wel degelijk haar biologische vader is.

1. Hoe groot is het fortuin van de familie Boël?

"Het vermogen van de familie Boël bedraagt 1,6 miljard euro", zegt Verduyn. "Daarmee staat ze op de 16e plek van de lijst met de rijkste Belgen, net na Christian Van Thillo van DPG Media en net voor Fernand Huts van Katoen Natie."

"Het verhaal van de familie Boël start in 1880. Gustave Boël is op dat moment de boekhouder van Ernest Boucquéau, de eigenaar van een staalfabriek én kinderloos. Wanneer die overlijdt, laat hij alles aan Boël over."

"In 1997 heeft de familie Boël het bedrijf voor 125 miljoen euro verkocht. Dat was meteen de basis van hun familiale vermogen. Daar zijn ze erg verstandig mee omgesprongen. Ze hebben het in andere bedrijven geïnvesteerd, onder meer in de distributiegroep Colruyt."

"Vandaag zit hun geld ook in digitale bedrijven zoals Zalando en Amazon. Hierdoor hebben ze hun vermogen kunnen optrekken tot 1,6 miljard euro. Nog een opmerkelijk punt: de familie is altijd verstandige huwelijken aangegaan met rijke en machtige mensen."

Beluister hieronder het gesprek met Ludwig Verduyn in "De wereld vandaag" van 28 januari 2020 en lees voort onder de audio:

2. Hoe groot is het vermogen van koning Albert II?

"De schattingen lopen uiteen", zegt Verduyn. "Volgens het Paleis kan Albert II op een vermogen van niet meer dan 12,5 miljoen euro bogen. Eerdere historische schattingen komen uit op een vermogen tussen de 300 en de 600 miljoen euro."

"De vork ligt erg breed en dat heeft alles met koning Boudewijn te maken. Die heeft zijn erfenis destijds in de VS geregeld, buiten de successiewetgeving in België om. Toen Rik Van Cauwelaert hoofdredacteur van Knack was, stelde hij dat hierdoor belastingen zijn ontweken."

"Later hebben Gui Polspoel en Paul Van Den Driessche een boek uitgebracht waarin stond dat het geld van Boudewijn al in 1982 in het buitenland is ondergebracht. In dat jaar vond een devaluatie van de Belgische frank plaats. Boudewijn wist daarvan en kon die geldontwaarding zo vermijden. We weten eigenlijk niet hoeveel van dat geld uiteindelijk bij Albert II is terechtgekomen." 

3. Kan Delphine van Saksen-Coburg nog rekenen op een erfenis van de familie Boël?

De kans dat Delphine van Saksen-Coburg ooit van haar vorige vader Jacques Boël zal erven, is klein. Ze heeft zich immers formeel door hem laten onterven, een stap die noodzakelijk was om zich voor de rechtbank als dochter van Albert II te kunnen laten erkennen.

Opvallend: zelfs al was de zaak-Boël nooit losgebarsten en was alles bij het oude gebleven, dan nog zou Delphine van Saksen-Coburg volgens Verduyn nooit op een erfenis van Jacques Boël hebben moeten rekenen. "De familie Boël heeft altijd goede contacten met de koninklijke familie onderhouden als toegangspoort tot zakelijk succes", zegt hij.

"Uit de affaire tussen Sybille de Selys Longchamps, de echtgenote van Jacques Boël, en Albert II is Delphine geboren", zegt hij in een gesprek met VRT NWS. "Om zijn zakelijke contacten niet in het gedrang te brengen, heeft Jacques Boël dit met de mantel der liefde bedekt door Delphine als zijn dochter te erkennen."

Dat neemt niet weg dat Delphine van Saksen-Coburg volgens hem al bij haar geboorte gedoemd was omdat ze geen "echte" Boël was. Verduyn denkt daarom dat Jacques Boël er sowieso alles aan zou hebben gedaan opdat het familiefortuin nooit naar Delphine had gevloeid.

4. Kan Delphine van Saksen-Coburg nu rekenen op een deel van de erfenis van Albert II?

"Als we rekening houden met het minimumbedrag van 12,5 miljoen euro dat op het fortuin van Albert II kleeft, dan heeft Delphine wettelijk recht op een vierde van de helft van dit bedrag", zegt Verduyn.

"Die helft, dat is de zogenoemde gereserveerde erfenis. Daar hebben de kinderen van Albert II recht op, wat hij ook zou beslissen. Een vierde van de helft, dat is een achtste. Een achtste van 12,5 miljoen euro, dat komt neer op 1,5 miljoen euro."

Volgens De Tijd hebben Albert II en Paola hun huwelijkscontract echter herzien en dat strooit mogelijk nog roet in het eten van Delphine van Saksen-Coburg. Als Albert II komt te overlijden, dan zal volgens de krant zoveel mogelijk van zijn fortuin naar Paola gaan. Eenmaal zij sterft, dan gaat dit geld over naar haar wettige kinderen: koning Filip, Astrid en Laurent. 

In dat laatste scenario riskeert Delphine van Saksen-Coburg dus naar (een deel van) de erfenis van Albert II te kunnen fluiten, al heeft ze in principe het burgerlijk recht aan haar zijde dat voorschrijft dat ze zelfs dan nog haar deel kan opeisen.

Meest gelezen