Coronavirus besmet ook de Chinese economie: "Veel beleggers hebben een déjà-vu-gevoel"
Het coronavirus, een nieuw longvirus dat opgedoken is in China, is niet alleen een gevaar voor mensen, maar ook voor de economie. Er is verlies op de Amerikaanse en Europese beurzen, maar ook de Aziatische beurzen doen het slecht. De Chinese beurs is nog gesloten tot maandag, maar ook de Chinese economie zal de impact van het virus voelen, zegt Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN-AMRO.
"De deuk in de beurzen komt door een déjà-vu-gevoel bij veel beleggers", zegt Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN-AMRO, "ze hebben hetzelfde gevoel als in 2003, toen het SARS-virus uitbrak (een ander longvirus dat voor een epidemie zorgde, nvdr). De aandelenbeurzen in Amerika en Europa zakten toen tussen januari en maart met 10 procent."
Voor ontluikende economieën was de klap echter nog veel harder, met zo'n 15 à 16 procent verlies. Voor de uitbraak van het SARS-virus groeide de Chinese economie per kwartaal met zo'n 10 procent, na de uitbraak viel dit terug tot 3,5 procent. Toen het virus weer onder controle was, steeg het BBP (bruto binnenlands product) opnieuw met 13 procent, legt Joly uit.
Toerisme, luxe- en dienstensector geraakt
Op dit moment is de Chinese beurs nog gesloten tot maandag, dus daar kunnen we de impact nog niet weten, maar volgens Erik Joly zal de Chinese economie ongetwijfeld de impact van het virus voelen. Ten eerste wordt de toeristische sector getroffen. "35 miljoen Chinezen mogen niet reizen tussen 15 steden, dat heeft een impact op hotels en het casinowezen bijvoorbeeld. Verder zijn sommige belangrijke toeristische attracties gesloten", aldus Joly.
Daarnaast wordt ook de luxesector geraakt. Een derde van de vraag naar luxeproducten komt uit China. "De Chinezen zijn goed voor 70 procent van de groei in de luxesector, dus die wordt zeker geïmpacteerd. Algemener kunnen we zeggen dat vooral de dienstensector, goed voor 54 procent van het BBP, de gevolgen zal dragen van het virus."
Het is echter nog te vroeg om de totale impact van het virus op de Chinese economie in te schatten, vindt Joly. Er is nu een rustperiode aangebroken, na een lange periode van sterke groei. "Als het niet het coronavirus was geweest, dan had iets anders de groei ooit een halt moeten toeroepen", aldus Joly, "bomen groeien nu eenmaal nooit tot in de hemel."
Beluister hier het gesprek met Erik Joly in "De Ochtend" op Radio 1.
