© 2020 SOPA Images

Vier gevallen van coronavirus in Duitsland, aantal doden in China stijgt naar 106

Het aantal besmettingen met het coronavirus in China blijft snel stijgen. Volgens de laatste gegevens van de overheid zijn er nu 4.515 bevestigde gevallen. 106 mensen zijn overleden aan complicaties, voornamelijk oudere mensen en mensen die al een zwakke gezondheid hadden. In Duitsland zijn intussen 4 gevallen van het coronavirus vastgesteld.

Het totale aantal personen in heel China die besmet zijn met het coronavirus, is bijgesteld naar 4.515. Bijna alle patiënten komen uit de oostelijke provincie Hubei, waar de eerste besmettingen eind vorig jaar opdoken. Intussen zijn 106 mensen overleden aan complicaties door een besmetting. Dat zijn vooral oudere mensen en mensen die al verzwakt waren door een andere aandoening. De meeste nieuwe overlijdens vonden plaats in de provincie Hubei rond Wuhan, maar er is ook een persoon overleden in de Chinese hoofdstad Peking.

Dat het aantal besmettingen nu zo snel stijgt, is niet echt verwonderlijk. De Chinese autoriteiten voeren nu op veel grotere groepen mensen diagnostische tests uit, waardoor het aantal bevestigde gevallen sowieso groter is. Maar bovendien was het zaterdag ook Chinees Nieuwjaar, en in de periode voor- en nadien reisden miljoen Chinezen door het hele land om hun familie te bezoeken.

De maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan zijn bijzonder scherp. Zo is de stad Wuhan, waar de besmetting ontstond, al een kleine week in volledige quarantaine geplaatst, er is geen verkeer meer mogelijk en je raakt de stad niet uit. Ook andere kleine en grote steden beperken het transport.

Er is een taskforce in China die de aanpak van de bestrijding moet overzien. Zo is nu beslist dat in sommige regio's de start van het nieuwe semester in scholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen voor onbepaalde duur uitgesteld wordt. Iedereen is momenteel nog met vakantie naar aanleiding van het Chinese Nieuwjaar. Wanneer de lessen worden hernomen, zal later worden beslist en hangt af van waar de onderwijsinstellingen gevestigd zijn.

"Miljoenen mensen gevangen in Hubei"

De autoriteiten treden bijzonder streng op, bevestigt ook Sjoerd den Daas, correspondent voor de NOS, in "De ochtend" op Radio 1. Hij bevindt zich momenteel aan de grens met de provincie Hubei. De provincie zit op slot, zegt hij, "je raakt er niet uit weg". "Momenteel zijn hier nu zo'n 40, 50 miljoen die er gevangenzitten, bij wijze van spreken. Wachtend tot de incubatieperiode (waarin je besmet bent, nog niet ziek, maar daarom wel anderen kan besmetten, red.) van ongeveer twee weken voorbij is."

En in alle gevallen geldt: heb je koorts, dan moet je stoppen en al dan niet in quarantaine geplaatst worden.

Sjoerd den Daas

Heel China is in opperste staat van paraatheid, maar toch kan je nog relatief makkelijk doorreizen, zegt Den Daas. Maar er zijn wel massa's controles. "Op alle sneltreinstations worden reizigers een voor een gecheckt op koorts, net als op alle luchthavens in China. En wil je met de auto van de snelweg af, de steden in, dan moet je eerst een check passeren waar je temperatuur gemeten wordt. En in alle gevallen geldt: heb je koorts, dan moet je stoppen en al dan niet in quarantaine geplaatst worden."

Den Daas merkt ook op dat de staatsmedia -naar Chinese normen- vrij open kunnen berichten over het coronavirus en over de aanpak ervan. "De overheid beseft ook dat als er helemaal geen informatie doorkomt, burgers nog minder vertrouwen gaan krijgen in de overheid."

Eerste besmetting in Duitsland

Intussen is voor het eerst een besmetting met het coronavirus vastgesteld in Duitsland. Het gaat om een 33-jarige man uit Starnberg in de deelstaat Beieren. Hij raakte waarschijnlijk besmet via een Chinese vrouw, die een bijscholing kwam geven in het bedrijf waar de man werkte. Dat liet het Beierse ministerie van Volksgezondheid weten op een persconferentie. Toen de vrouw terugkwam uit Duitsland, werd in China het coronavirus bij haar vastgesteld. Het Duitse bedrijf werd ingelicht en zo kon de link gelegd worden tussen de symptomen die de man had en het virus. 

De patiënt verkeert in goede gezondheid, luidt het. "Hij wordt medisch opgevolgd. Mensen die nauwe contacten hadden met de patiënt én de Chinese vrouw worden uitvoerig geïnformeerd over de mogelijke symptomen, hygiënemaatregelen en manieren waarop de ziekte overgedragen kan worden." Volgens de hoofdarts van het ziekenhuis waar de man behandeld wordt, is de patiënt buiten levensgevaar.

"Het risico voor de bevolking in Beieren om geïnfecteerd te raken met het nieuwe coronavirus wordt als zeer gering ingeschat", laat het Beierse ministerie van Volksgezondheid ook weten. Er zal ook een speciaal telefoonnummer worden geopend voor vragen van bezorgde burgers.

Vanavond meldt het ministerie van Volksgezondheid van Beieren dat het coronavirus bij nog 3 bijkomende patiënten is vastgesteld. "Deze patiënten zijn eveneens werknemers van de onderneming in Starnberg", klinkt het. Ze zijn in het ziekenhuis opgenomen. 

Er zijn buiten China al gevallen vastgesteld in Frankrijk, Zuid-Korea, Taiwan, Thailand, Nepal, Vietnam, Cambodja, Singapore, Sri Lanka, Japan, de VS, Canada, Maleisië, Australië en nu dus ook in Duitsland. In ons land zijn al 10 stalen van mogelijke patiënten getest, maar er zijn vooralsnog geen besmettingen vastgesteld.

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen